"Természetből természetbe"-hatékony technológia, környezetbarát termék

"Természetből természetbe"-hatékony technológia, környezetbarát termék

Projektazonosító: HU09-0034-A2-2013

Projektgazda/Projekt Promoter

BERN ÉPÍTŐ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Program Operátor/Programme Operator

Szent István Egyetem, Gödöllő

Megvalósítási időszak/Implementation period

2014. 08. 01. - 2017. 01. 31.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

ÉMI Nonprofit Kft., EU PCM Nonprofit Kft., Peter's Paplan Kft

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

ID Norway AS

Összköltség / Total budget (EUR)

274 791 307,79 HUF 969 623,53 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

235 564 772,5 HUF 831 209,5 EUR

Projekt aloldal

Évente kb. tízezer tonna baromfitoll keletkezik csak Magyarországon. Ennek az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves mellékterméknek a sorsa 90%-ban az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak. Egy hazai kutatás eredményeként e veszélyes hulladékból környezetbarát hő-hangszigetelő anyag készül. A Bern Építő Zrt., mint projektgazda, karöltve három másik magyar és egy norvég szervezettel, kutatási projektet indított a veszélyesnek minősülő hulladék építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosítására. A projekttel kapcsolatos kutatások 2015-ben indultak Kiskőrösön, több építész és zöld technológiákkal foglalkozó szakember bevonásával. Projektpartnerek az ÉMI Nonprofit Kft., az EU PCM Nonprofit Kft., a Peter's Paplan Kft. és az ID Norway AS voltak. 

A pályázati vállalás nem volt csekély: két különböző, minden vonatkozó építőipari követelménynek megfelelő prototípus termék kifejlesztése, továbbá az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozása. Így született meg a tollcarton fantázianevű külső homlokzati hőszigetelő, és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő anyag. Mindkét termék kiváló szigetelő hatással bír és környezetvédelmi jelentőségük is óriási. Több bejegyzett szabadalom létezik a világ különböző országaiban a hulladéktoll újrahasznosítására. Ezek eredményeképp azonban egészen idáig egyetlen, gazdaságosan gyártható, biztonságos és a piacon is életképes termék sem született.

A feladat bonyolultságát mutatja, hogy a „Természetből a természetbe” projekt kísérletei során a panelek végleges szerkezetének kifejlesztéséhez nagyságrendileg 1500 különböző kísérlet végrehajtására volt szükség. A végtermék összetételét több mint 90%-ban egész és darált baromfitoll képezi, 9 különbözőféle adalék pedig biztosítja az olyan további terméktulajdonságokat, mint a statikai szilárdság, a tűzállóság, vagy a kártevők és rovarok elleni védelem.

 

Médiamegjelenések:

Baromfitoll hulladékból építőipari termék

Tollból fát? Így reformálja meg az építőipart egy magyar kutatás

Tollból fát? Így reformálja meg az építőipart egy magyar kutatás

Tollból fát? Így reformálja meg az építőipart egy magyar kutatás