Decreasing the quantity of acidic waste and energy demand on water treatment chemical production by improving reactor design and filtering technology

Víz- és szennyvízkezelési vegyszerek gyártása során keletkező vesz. hull. és energiaigény csökkentése a reaktortér és szűréstechnológia fejlesztésével

Projektazonosító: HU09-0074-A2-2013

Projektgazda/Projekt Promoter

VízTEC Zrt.

Program Operátor/Programme Operator

Szent Istvan Egyetem Szent Istvan University

Megvalósítási időszak/Implementation period

2014.10.01-2016.03.31

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

-

Összköltség / Total budget (EUR)

123 628 300 HUF/ 436 232,53 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

74 151 848 HUF/ 261 650,84 EUR

Projekt aloldal

A VízTEC Zrt. a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Zöld Ipari Innovációs Program Környezetbarát termelési technológiák fokozottabb használata alprogramja keretében tudta megvalósítani környezetbarát fejlesztését Balatonfűzfőn. A beruházás által csökkenteni tudjuk a vegyszerek gyártása során keletkező veszélyes hulladékot és az energiaigényt.

A projekt keretében kifejlesztésre került eredmény olyan technológia, amely elsősorban gyártási hatékonyságjavulást és ebből eredően az energiaigény és képződő hulladék mennyiségének csökkentését hozza magával. A beruházás a piacon létező vízkezelési vegyszer (vas III-klorid, Fe Cl 3) gyártási technológiájának fejlesztését, illetve egyidejűleg az ún. low-energy polialumínium-klorid gyártás létrehozását célozza.

A projekt keretében kísérleti fejlesztés és beruházás, valamint projektmenedzsment és kommunikációs tevékenység valósul meg, melyek célja a saját termelési technológia (vas III klorid) korszerűsítése, valamint a polialumínium-klorid esetében kialakítása.

Elért eredmények a környezetterhelés szempontjából: A vas III klorid esetében mintegy 8%-os hulladékcsökkenés (az előállítás során keletkező ún. préselt iszap mennyisége csökken). Ez a csökkenés az előállítási költségekben is jelentkezik természetesen. A projekt eredményeképpen tehát jelentősen csökken a környezetterhelés e két termék előállításához kapcsolódó elérhető hulladékcsökkentésen, valamint energiamegtakarításon keresztül.