„Zöld út a jövőbe” Környezetbarát termelési technológiák létrehozása Kemecse településen

„Zöld út a jövőbe” Környezetbarát termelési technológiák létrehozása Kemecse településen

Projektazonosító: HU09-0068-A2-2013

Projektgazda/Projekt Promoter

Dream Way Global Kft.

Program Operátor/Programme Operator

Szent István Egyetem

Megvalósítási időszak/Implementation period

2015.02.01-2016.03.30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

ENEREA Észak Alföldi Energia Ügynökség Nonprofit Kft

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Norge AS

Összköltség / Total budget (EUR)

238 990 099 HUF/ 843 296,04 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

171 193 099 HUF/ 604 068,8 EUR

Projekt aloldal

A projektgazda, a Dream Way Global Kft. 2009-ben alakult, azóta folyamatosan bővül, nyitott az innovatív fejlesztésekre. A megújuló energiák hasznosításában cégünk rengeteg potenciált lát, régóta vártunk egy olyan pályázati lehetőségre, amely keretében komplex elképzelésünket meg tudjuk valósítani.

Projektünk tárgya a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecse településen, környezetkímélő termelési technológiák használatával működő biohulladék újrahasznosító üzem és napelemfarm létrehozása. Nemcsak technológiafejlesztésre, hanem kommunikációra, projektmenedzsmentre és hozzáértő szakemberekre, nemzetközi együttműködésre is fordítottuk a támogatást.

 A biohulladék újrahasznosító üzem segítségével fűtőanyagokat kívánunk előállítani, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését. Beszereztünk egy egytengelyes darálót, amely a nagy szilárdságú hulladékok, fa, mezőgazdasági hulladékok és műanyag aprítására is alkalmas, ideális megoldás újrahasznosításra. A hazai zöldhulladék feldolgozó cégek többsége komposztálásra kívánják felhasználni az alapanyagot, míg a mi célunk brikett előállítása.  A brikett magas fűtőértékű, emellett könnyen tárolható, széles körben hasznosítható a háztartások és önkormányzatok szintjén egyaránt. A mezőgazdasági földeken, a háztartásokban felgyülemlett zöldhulladékot az emberek legtöbbször földjeiken, kertjeikben elégetik. Kármentesítünk is, hiszen az égetés helyeinek talajszennyezettsége mentesül az elégetett hulladékoktól, csökkennek a szabadban égetés veszélyei. Az üzem létrejöttével a gazdák az összegyűjtött zöldhulladékért cserébe a behozott mennyiség függvényében tüzelőanyagot kaphatnak brikett formájában. Hazánkban ennek még nem alakult ki a kultúrája, a skandináv országokban azonban az emberek jobban odafigyelnek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, s az energia felét szemét újrahasznosításból nyerik. Norvég partnerünknek köszönhetően gyakorlati példák, szakmai tanácsok vannak segítségünkre.

A napelemfarm létrehozásának célja a hazánkban egyre inkább elterjedni látszó napenergia hasznosítása. A 150KW-os rendszer kiépítésének költségei gyorsan megtérülnek, hiszen Magyarországon magas a napsütéses órák száma. Segítségével áramot termelünk, melyet a biohulladék feldolgozó üzem energiaszükségleteinek kielégítéséhez felhasználhatunk, csökkentve ezáltal a havonta felmerülő kiadásokat, melyet az áramszolgáltatás hagyományos módon tör-ténő biztosítása okozna.

A napelemfarm és biohulladék újrahasznosító üzem egy mintagazdaságként is működik, együttműködünk a helyi iskolákkal, ahonnan látogathatják a diákok a bemutatóparkot, megismerkedve annak működésével. Fontos, hogy a jövő generációja előtt legyen egy minta azt illetően, hogyan lehet és kell a természetes alapanyagokat újrahasznosítani, és milyen módon lehet kiaknázni a természet adta megújuló erőforrásokat (napenergia).

Szeretnénk bemutatni, hogy az épületek energiafogyasztása jelentős mértékben csökkenthető, valamint azt is, hogy milyen út vezet a megtakarításhoz, s jó példákkal illusztrálni az energiahatékonysági megoldásokat.

 

A projekt megvalósítását követő hatások:

Vonzó településkép kialakítása, a fiatal generáció financiális és szellemi tőkéjét szívesebben fekteti be az érintett településen.

A településen magas a munkanélküliség aránya, ezért fontos, hogy a betelepülni vágyó vállalkozások elvárásainak megfelelőbb befektetési környezet alakuljon ki. Az EU-konform követése vonzóbb lehet a külhoni tőkének is.

Az Önkormányzat büszkélkedhet egy olyan mintaprojekttel, amely a településén valósult meg, emelkednek a helyi ingatlanárak, erősödik a fejlesztési morál.

A környezeti-ökológiai hatások:

-           A keletkező káros anyag kibocsátása jelentősen csökken.

-          A felhasznált fosszilis tüzelőanyagok mennyisége is csökken.

Összességében megállapítható, hogy tárgyi projekt megvalósításával a térség környezetvédelmi szempontú megítélése kedvezőbbé válik, a lakosság komfortérzetét növeli.


Médiamegjelnések:

Napelemfarm létesült norvég támogatásból

Napelemfarm létesült norvég támogatásból

Napelemfarm-letesult-norveg-tamogatasbol -szabolcsi-Kemecsen

Napelemfarm létesült norvég támogatásból a szabolcsi Kemecsén

Kemecse: Napelemfarmot létesített a Dream Way Global Kft. - épülettár

Napelemfarm épült a szabolcsi Kemecsén

Napelemfarm épült a szabolcsi Kemecsén

Napelemfarm létesült norvég támogatásból a szabolcsi Kemecsén