A dunaföldvári tájház megmentése

A dunaföldvári tájház megmentése

Projektazonosító: HU07-0045-A2-2013

Projektgazda/Projekt Promoter

Dunaföldvár Város Dunaföldvár Város Önkormányzata / Municipality of Dunaföldvár Town

Program Operátor/Programme Operator

Miniszterelnökség - Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkárság /

Prime Minister’s Office, Deputy State Secretariat Responsible for Cultural Heritage, Social Affairs and Major Cultural Investments

 

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016. május 9.- 2017. április 30

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

  1. Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár
  2. Dunaföldvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat

 

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

-

Összköltség / Total budget (EUR)

64 824 042 HUF/ 219 668,05 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

61 584 000 HUF/ 208 688,58 EUR

Projekt alolda

A projektgazda általános célként a projekt megvalósításával, a helyi szereplők bevonásával javítani akarja a kulturális örökséghez való hozzáférést, hogy a társadalom széles körében tegye elérhetővé a kulturális javakat, és a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportok is egyenlő eséllyel férjenek hozzá a kulturális javakhoz.

A projekt közvetlen célja, hogy Dunaföldvár hagyományos vidéki életmódhoz, a természetközeli területhasználathoz kapcsolódó épített örökségi eleme és a hozzá szervesen kapcsolódó környezete fenntartható módon megőrizhető és élményszerűen bemutatható legyen.

Dunaföldvár Város Önkormányzata az EGT Alap támogatásával autentikusan helyreállította a helyi védelem alatt álló, és teljesen leromlott fizikai állapota miatt használaton kívüli Attila utca 19. sz. alatti 19. sz.-i építésű parasztházat; annak infrastruktúráját; restauráltatta és megtisztítatta berendezési és használati tárgyait, hogy a ház helytörténeti és néprajzi kiállítóhelyként, tájházként funkcionáljon.

Emellett újraépítésre került a melléképület, mely foglalkoztatóvá alakult át. A program keretében foglalkozások, táborok megtartására került sor elsősorban 6-18 éves korosztály számára, és rendszeres eseményeket (előadásokat) indítottak el minden érdeklődő számára, melyek keretében bemutatásra és felelevenítésre kerülnek a tradicionális vidéki életformához kapcsolódó tevékenységek (mesterségek, kézművesség) és az illeszkedő szellemi örökség, a helyi hagyományok is.


Médiamegjelenések:

Az emlékek tájháza

Megújult Dunaföldvár legrégebbi épülete

A dunaföldvári tájház megmentése