Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása

Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása

Projektazonosító: HU09-0015-A1-2013

Projektgazda/Projekt Promoter

Bátortrade Kft.

Program Operátor/Programme Operator

NFFKÜ Zrt.

Megvalósítási időszak/Implementation period

2014.05.05-2016.04.30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

Debreceni Egyetem (MÉK VKI)

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

Gastor Baromfi Kft.

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

-

Összköltség / Total budget (EUR)

197 680 542,56 HUF/ 697 531,91 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

140 492 554 HUF/ 495 739,43 EUR

Projekt aloldal

 

Körforgásos gazdálkodás alapjainak megteremtése a broiler csirke ágazatban

A Bátortrade Kft., a Gastor Baromfi Kft. és a Debreceni Egyetem, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet együttműködésében valósult meg az a HU09-0015-A1-2013 azonosító számú projekt, melynek célja a fenntartható agroökológiai potenciál növelése. Az életciklus alapú kutatás a broiler iparban a körforgásos gazdálkodás alapjait teremtette meg. A kutatás során kidolgozott eredményekkel a baromfi istállóban sikeresen csökkentették a speciális adalékanyagok kijuttatásával a felszabaduló ammónia mennyiségét. A zeolittal és biocharral folytatott fejlesztéseik eredményeképpen egyaránt javult a nyílt és zárt trágyatárolók levegőminősége. Ugyanakkor az adszorbeált N tartalmú anyagok sikeresen javították a szervesanyag újrahasznosításának feltételeit.

A Gastor Baromfi Kft. baromfifeldolgozó telephelyén megterveztük az üzemi csapadékvíz-hasznosító rendszert, a vállalat által kivitelezett beruházás eredményeként az üzembe helyezett automatizált, vezérelhető rendszer részlegesen kiváltotta az tisztavíz minőségű hűtővíz fogyasztást (3767 m3/év), és ennek eredményeként a csökkentett vízfelhasználással, valamint a hőcserélők élettartamának növelésével javult a környezeti teljesítmény.  

A kidolgozott spektrális anyagvizsgálatok alapján kalibrált indexeket határoztak meg, amely lehetővé teszi a húsliszt, vértermék, toll-liszt laboratóriumi meghatározását és minőségének értékelését. Továbbá alapul szolgálnak, a kutatásban meghatározott hullámhosszokon mérő és indexet képző, hordozható vagy akár gyártósorba integrált spektrális szenzorok kifejlesztésére is.

Médiamegjelenések:

Élelmiszeripari zöld innovációs program megvalósítása

Zöld Ipari Innováció program: az eddigi eredmények biztatóak