Hulladék gumiabroncs innovatív logisztikai begyűjtési láncolatának kifejlesztése és 3000 tonna éves hulladék feldolgozási kapacitás létrehozása

Hulladék gumiabroncs innovatív logisztikai begyűjtési láncolatának kifejlesztése és 3000 tonna éves hulladék feldolgozási kapacitás létrehozása

Projektazonosító: HU09-0072-A1-2013

Projektgazda/Projekt Promoter

Oláh-Gumiszerviz Kft.

Program Operátor/Programme Operator

Szent István Egyetem

Megvalósítási időszak/Implementation period

2014.12.01 - 2017.04.29.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

Energotest Kft.
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Közhasznú Kft.

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

-

Összköltség / Total budget (EUR)

617 730 233 HUF 1 980 486.2 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

407 707 574,6 HUF/1 438 629,41 EUR

Projekt aloldal

A projekt fő célja egy, a gumiabroncs piacon meglévő gumihulladék begyűjtési és hasznosítási probléma kezelése volt.

A Projekt gazda a magyarországi gumiabroncs piac egyik meghatározó szereplőjeként tevékenysége során felismerte azt a problémát, hogy azok az abroncs kereskedők, akik nem állnak közvetlenül kapcsolatosan importőrökkel, és alacsony darabszámú, vagy mezőgazdasági abroncsokat forgalmaznak, csak nagyon nehezen tudnak megszabadulni az általuk termelt, illetve náluk hagyott gumiabroncs hulladéktól.

A probléma oka elsősorban a drága szállítás, a másodsorban az, hogy a jelen jogi szabályozás nem támogatja a végfelhasználókat a hulladék hasznosításában. Harmadsorban a mezőgazdasági abroncsok mérete, összetétele a jelenleg általánosan alkalmazott abroncs hasznosítási technológia szempontjából nem ideális. Ezekre a problémákra kerestünk megoldást a konzorciumi partnereinkkel.

A felsorolt problémák megoldására létrehoztunk egy olyan logisztikai rendszert, ami a hulladékabroncsok visszagyűjtését, akár kis mennyiségben is tudja támogatni. Ki kellett dolgoznunk egy olyan adminisztrációs felületet, ami a 30-50 db-os mennyiséget is tudja kezelni. Ehhez egyrészről komoly informatikai fejlesztést kellett létrehozni, másrészről az általánosan alkalmazott hídmérlegeket kis kapacitású platform mérlegekre, illetve mérőkonténerekre kellett cserélni. Ennek a feladatnak a megvalósítását az Energotest Kft. vállalta fel. A megfelelő és pontos adminisztráció kialakítását a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. végezte.

A logisztikai költségek alacsony szinten tartására visszfuvar rendszert alakítottunk ki, mely így nem jelent olyan mértékű terhet a begyűjtés során. E mellett saját — kelet Magyarország központjában található — területünkre új gumiabroncs hasznosító üzemet létesítettünk, mely alkalmas lehet a mezőgazdasági és ipari abroncsok hasznosítására is. Az előállított végterméket úgy alakítottuk ki, hogy mind a beruházási mind az üzemeltetési költségek alacsonyan tartása mellett a környezetünkben könnyen beilleszthető, hasznos termék legyen. A gyártási folyamatba beépítettük azokat a mérés adatgyűjtő rendszereket, amik mind az előállított termékeket, mind pedig az előállításhoz szükséges erőforrások költségét jól dokumentálják.

Ezeket a fejlesztéseket később, akár további K + F fejlesztésekhez is használhatjuk. Végtermék oldalon a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. anyagkutatási területe szabadalmazható új anyagösszetételű végtermék vonalat tárt fel, ami későbbi fejlesztések eredményével új lehetőségeket nyit meg a magas hozzáadott értékű végtermék gyártáshoz.

A projekt célja volt továbbá a megvalósított fejlesztések publikálása. Konzorciumunk ezt sok rendezvény szervezésével, újságcikkekkel, digitális média cikkekkel biztosította. Összességében elmondható, hogy konzorciumunk minden területen az előzetesen elvártakhoz képest jobb eredménnyel zárta a projektet, aminek eredménye valóban csökkenti a felhalmozott, és folyamatosan keletkező gumiabroncs hulladék mennyiségét.