Tartalom megjelenítő

Nemzetközi konferencia a Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés programterületen

A norvég partnerintézmények részvételével, november 30-án tartott nemzetközi konferenciát a Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztálya, mint a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés programterületének Program Operátora.

Olav Berstad norvég nagykövet

Olav Berstad, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete nyitotta meg a konferenciát, melyen a norvég Donor Program Partner szervezet, a Helyi és Regionális Hatóságok Norvég Szövetsége (röviden: KS); a Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztálya, mint Program Operátor és szakmai szervező; a támogatott projektek képviselői és norvég projektpartner szervezeteik közel teljes létszámban részt vettek. A rendezvény legfőbb célja a bilaterális kapcsolatok erősítése, az eddig elért eredmények összegzése és a jövőbeni tervek megvitatása volt.

Kerekasztal

A Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés program két fő célkitűzése, hogy emelje a hazai közszolgáltatások színvonalát és nemzetközi, norvég-magyar tudástranszferrel támogassa az intézményi kapacitás- és humánerőforrás-fejlesztést a magyar közintézményekben, helyi és regionális igazgatási szervezetekben. A helyi kezdeményezések és mintaprojektek szerepe kiemelt a programban, a legjobb gyakorlatok és fenntartható modellek szélesebb körű, országos alkalmazása már középtávon is hozzájárul az Európai Gazdasági Térség szociális és gazdasági különbségeinek csökkentéséhez.

A kedvezményezett intézmények hasonló profilú norvég projektpartner szervezetekkel is együttműködnek, melyek hasznosítható tapasztalati tudást, adaptálható gyakorlatokat adnak át a magyar félnek. A rendezvény a további bilaterális szakmai együttműködést és a kölcsönös tapasztalatcserét segítette elő.

web-0370

A Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztálya, mint Program Operátor felel a szakmai megvalósítás nyomon követéséért és koordinációjáért. A programban három nevesített és nyolc nyílt pályázati felhívás keretében kiválasztott projekt megvalósítása zajlik jelenleg, melyekhez mintegy 12,7 millió euró támogatást biztosít a Norvég Alap.

A kétoldalú nemzetközi konferencia előadói a program előrehaladását, az elért célokat és a magyar és norvég intézmények között létrejött szakmai kapcsolatokat, valamint a programterület nevesített projektjeit mutatták be. A kedvezményezett intézmények képviselői a norvég KS által vezetett munkacsoport ülések keretében oszthatták meg egymással tapasztalataikat, valamint betekintést nyerhettek egymás projektjeinek előrehaladásába is. A konferencia zárásaként a Program Operátor ismertette a projektek 2017. áprilisi zárásáig következő adminisztratív és menedzsment feladatokat.