Tartalom megjelenítő

Megjelentek a Kétoldalú Kapcsolatok Nemzeti Alapjának nyílt pályázati felhívásai

Örömmel értesítjük leendő pályázóinkat, hogy két új pályázati felhívásra lehet jelentkezni az EGT és Norvég Alapok egy sajátos konstrukciója, a Kétoldalú Kapcsolatok Nemzeti Alapja (KKNA) keretében.

A KKNA átfogó célkitűzése a kétoldalú kapcsolatok erősítése a donor országok – Norvégia, Izland, Lichtenstein – és Magyarország között. Célja az együttműködések megalapozása vagy erősítése mind intézményi, mind egyéni szinten, hosszabb távú, illetve alkalmi partnerségek kialakításával. A tapasztalatok, a szaktudás és a technológiák megosztásával a kétoldalú együttműködések jelentős kihívások megoldásához járulhatnak hozzá.

A most meghirdetésre kerülő nyílt pályázatok két beavatkozási területet céloznak:

1. „Klímaváltozás elleni küzdelem” – Együttműködés ösztönzése a donor országok és Magyarország között a környezetvédelem területén. Ennek keretében cél

 • a tudatosság és a társadalmi felelősségérzet erősítése a környezetvédelem vonatkozásában,
 • a lakosság klímaváltozásra vonatkozó tudatosságának fejlesztése,
 • a klímaváltozás lassítására vonatkozó, és az alkalmazkodás terén szerzett tapasztalatok cseréje.

2. „Egyenlő esélyek a nők számára” – Együttműködés ösztönzése a donor országok és Magyarország között a nemek közti egyenlősség erősítése, illetve a nők elleni erőszak megelőzése érdekében. Ennek keretében cél

 • a hivatás és a családi élet közötti ideális egyensúly megteremtése:
  • a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása (rugalmas, hagyományostól eltérő foglalkoztatás és egyéb megoldások);
  • a nők által alapított és működtetett vállalkozások ösztönzése
 • a munkahelyi durva bánásmód és erőszak elleni küzdelem.

Az egyes beavatkozási területeken 150.000 euró támogatási összeg áll rendelkezésre (összesen 300.000 euró).

Mindkét felhíváson belül két különböző típusú projektre lehet pályázatot benyújtani az alábbiak szerint:

 • Egyszerű kezdeményezéseket célzó utófinanszírozású program (PIERO): A PIERO eseti kezdeményezéseket támogat. Ennek keretében egyszerű, egy konkrét tevékenységből álló projekteket lehet megvalósítani (pl. egy rendezvényen vagy találkozón történő részvétel vagy annak megszervezése). A PIERO típusú pályázatoknál nincs konkrét határidő a pályázatok benyújtására, mivel a pályázati felhívások folyamatosan nyitva maradnak mindaddig, amíg forrás áll rendelkezésre.
 • Együttműködési program a kétoldalú kapcsolatok erősítéséért (COOPER): A COOPER olyan kezdeményezéseket támogat, melyek célja hosszabb távú, strukturáltabb és intézményesített együttműködések kialakítása (pl. konferencia, rendezvénysorozat vagy a tudatosságot növelő kampányok szervezése, valamint az elért eredmények publikálása). A COOPER típusú pályázatok esetében a pályázati felhívások korlátozott ideig maradnak nyitva, a pályázatok benyújtási határideje 2014. január 31.

Pályázásra bármely Magyarországon jogi személyként létrehozott gazdasági társaság, költségvetési szerv, szövetség, egyesület, köztestület, alapítvány, nonprofit gazdasági társaság, egyéb, jogi személyiségű nonprofit szervezet jogosult.

Projekt partner lehet bármely, Magyarországon vagy a donor országokban létrehozott jogi személy, illetve bármely, Magyarországon vagy a donor államokban működő kormányközi szervezet. Minden pályázónak legalább egy, a donor államokból származó partnert meg kell neveznie a pályázatában.

További információkért kérem látogasson erre az oldalra.