Kohner örökség megőrzése

Kohner örökség megőrzése

Projektazonosító: HU07-0100-A2-2013

Projektgazda/Projekt Promoter

Szászberek Községi Önkormányzat

Program Operátor/Programme Operator

Miniszterelnökség - Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkárság /

Prime Minister’s Office, Deputy State Secretariat Responsible for Cultural Heritage, Social Affairs and Major Cultural Investments

 

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016.05.01-2017.04.30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

Szászberek Községért Közalapítvány

Besenyszög Város Önkormányzata

Szászbereki Polgárőr Egyesület

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

-

Összköltség / Total budget (EUR)

133 147 984 HUF/ 451 196,15 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

126 471 535 HUF/ 428 571,79 EUR

Projekt aloldal

A projekt célja a szászbereki Kohner örökség értékeinek felkutatása, megismertetésén keresztül a lokálpatriotizmus erősítése, és a szászberki identitástudat fokozása. E cél elérése érdekében a természeti és épített örökség védelme és hasznosítása valósult meg: a felújított kocsiszín, mint közösségi tér bevezetésre került a település mindennapjaiba. A projekt keretében a projektgazda önkormányzat egy olyan épületet tudott megmenteni a teljes pusztulástól, amely a község történelmének része, és egyúttal egy olyan nagy alapterületű közösségi helyet létesített, amely térségi szintű rendezvények lebonyolítására is kiválóan alkalmas. Megszépült az épületet övező tér is, a nagy alapterületen kialakított park, benne báró szászbereki Kohner Adolf mellszobra a település ékessége.

Az épület teljes külső és belső felújítása megtörtént. Központi tere a kiállítótér, amely egyrészt bemutatja a Kohnerek szellemi örökségét, másrészt közösségi programok, rendezvények lebonyolítására szolgál. A kiállító teremtől délre található a fogadótér, míg az északra fekvő helyiségek tájház jellegű kialakítást kaptak: egy bemutató jellegű cselédszoba, konyha, és egy kamra tekinthető meg.

Az önkormányzat szeretné elősegíteni a lakosság aktívvá tételét, erősíteni a helyi közösségeket, valamint a civil szervezetek közötti partnerség kialakítását, hiszen mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy Szászberek vonzó, élhető és fiatalos 21. századi település legyen.

 

Médiamegjelenések:

Hamarosan megújul a faluközpont

Átadásra került az új közösségi épület