Tartalom megjelenítő

Együttműködés a kultúra és a művészet területén

 

A „Kulturális és természeti örökség megőrzése és megújítása" című program keretében megjelent „Kortárs előadó-művészeti együttműködések előmozdítása" című pályázatra a kulturális tevékenységet ellátó szervezetek, a „Roma és nem-roma interkulturális párbeszéd elősegítése" című pályázatra pedig a kultúra, a művészet és/vagy hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatásában tapasztalattal rendelkező nem kormányzati, magyarországi székhellyel rendelkező szervezetek pályázhatnak. AKulturális és természeti örökség megőrzése és megújítása" című program programoperátori feladatait – a donor országok 2015 decemberében hozott döntése alapján – a Miniszterelnökség Kiemelt Kulturális Fejlesztésekért Felelős Helyettes Államtitkársága látja el.

A kortárs előadó-művészeti együttműködések előmozdítását célzó pályázat fő célja, hogy képzési programokkal, tanulmányutakkal és workshopok révén olyan szakmai hálózatok és szakmai platformok épüljenek ki, amelyek segítik és támogatják a résztvevő országok kulturális sokszínűségét.

A Kortárs előadó-művészeti együttműködések előmozdítása című pályázat keretében 7 592 500 – 60 740 000 Ft támogatás igényelhető. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 1 700 000 EUR, azaz 516 290 000 Ft. A tervezési árfolyam 303,7 Ft/EUR.

Roma és nem-roma interkulturális párbeszéd elősegítését támogató pályázat fő célja a roma és nem-roma csoportok közötti feszültségek enyhítése, az előítéletek mérséklése workshopok, rendezvények, valamint olyan innovatív, és/vagy alternatív kulturális termékek, és tevékenységek megvalósításával, amelyek erősítik a helyi közösségek identitását és javítják a kultúrához való hozzáférést is.  A felhívás olyan együttműködéseket szorgalmaz, amelyek kialakításában a roma közösségek kezdeményezők, társ-irányítók vagy aktív résztvevők. A pályázat prioritása a leszakadással veszélyeztetett térségekben élő roma közösségek elérése, kimozdítása, illetve az ilyen közegekben létrejövő értékek megismertetése. A felhívás keretében a kultúra, művészet és/vagy hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatásában tapasztalattal rendelkező nem kormányzati, magyarországi székhellyel rendelkező szervezetek pályázhatnak.  

A Roma és nem-roma interkulturális párbeszéd elősegítését támogató pályázat című pályázat keretében 7 592 500 – 60 740 000 Ft támogatás igényelhető. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 1 269 000 EUR, azaz 385 395 300 Ft (tervezési árfolyam 303,7 Ft/EUR).

A pályázatok végső benyújtási határideje: 2016. március 27.

A pályázati felhívások az alábbi linkeken érhetőek el:

Magyar változat:

http://www.norvegalap.hu/ch/nyilt-palyazatok

Angol változat:

http://www.norvegalap.hu/en/ch/nyilt-palyazatok

A projektmegvalósítás határidejének 2017. április 30-ig történő meghosszabbítását a Program Operátor minden nyertes projekt esetében kezdeményezi  a donor félnél. A határidő módosulásához a donor fél jóváhagyása szükséges.