Tartalom megjelenítő

Geotermális Képzési Program az ENSZ Egyetemen - záróünnepség

2017. április 27-én került sor a Geotermális Képzési Program az ENSZ Egyetemen, Izlandon (UNU-GTP) című, a Megújuló energia HU03 program területén támogatott projekt záróünnepségére.

A projekt hat magyar résztvevő számára tette lehetővé, hogy 2016. április 19. és október 10. között a reykjavíki ENSZ Egyetem speciális képzése, a Geotermális Képzési Program keretében tanuljanak. Az elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtó, hat hónapos posztgraduális képzés célja, hogy a hazai geotermikus energia hasznosítására fókuszáló projektek tervezéséhez és végrehajtásához nélkülözhetetlen szakmai és gyakorlati ismereteket adjon. Az ösztöndíj fedezte a kiutazók teljes költségét. A projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Izlandi Nemzeti Energia Hatóság (Orkustofnun) partnerségével valósult meg, 57,7 millió Ft támogatással.

A projekt záróünnepségét dr. Makai Martina, zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, majd a képzés résztvevői számoltak be a program alatt szerzett tapasztalataikról, és bemutatták az általuk készített szakmai tanulmányokat. Az eseményt dr. Nádor Annamária, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet geológusának, tudományos főmunkatársának a hazai geotermális viszonyokról és lehetőségekről készült előadása zárta. A rendezvényen részt vettek a szakterület prominens szereplői, többek között dr. Fancsik Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója, Zelei Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnökhelyettese, valamint Rónaszéki Gábor, a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. főigazgatója is.  

 

Frissítés: A workshop előadásai elérhetőek a projekt aloldalán.