Nagyáteresztő képességű molekuláris bioremediációs centrum kialakítása

Nagyáteresztő képességű molekuláris bioremediációs centrum kialakítása

Projektazonosító: HU09-0044-A1-2013

Projektgazda/Projekt Promoter

Enviroinvest Zrt.

Program Operátor/Programme Operator

Szent István Egyetem

Megvalósítási időszak/Implementation period

2014.05.05. – 2016.09.30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

 

Összköltség / Total budget (EUR)

175 003 094,99 HUF/ 617 512,69 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

123 137 138,09 HUF/ 434 499,43 EUR

Projekt aloldal

Valamely szennyezett terület bioremediációja során döntenünk kell arról, hogy szükséges-e inokulumot injektálnunk, továbbá figyelembe kell vennünk, hogy a kezelendő területen található xenobiotikumok milyen mértékben toxikusak az inokulumra. E mellett nyomon kell tudnunk követni, hogy a bioremediáció az általunk tervezett irányba folyik-e (ehhez lényeges a mikroközösségek összetételének változásának nyomonkövetése is).

Az Enviroinvest Zrt és az MTA SZBK célul tűzte ki, hogy a molekuláris mikrobiológia eszközeivel segítsék a fenti kérdések megválaszolását. Egy szennyezett talajú volt laktanya szolgált a projekt során teszt-területként. A projekt egyik eleme a metagenom analízis volt, mely segítségével megismerhető a nem tenyészthető mikroorganizmusok közössége is (laboratóriumi körülmények között a környezeti baktériumok kb. 1%-a tenyészthető csupán). Megfelelő előkezelés utáni qPCR technikával vizsgáltuk az élő baktériumokban jelenlévő, a TPH szennyezés lebontásához szükséges enzimeket kódoló gének relatív géngyakoriságát. Továbbá a mikrobiális üzemenyagcella elvén működő MFCDiagn készülékkel meghatároztuk a talaj és talajvíz toxikusságát a potenciális baktérium inokulumokra.  Eredményeink alapján a fejlesztett szolgáltatáscsomag alkalmasnak bizonyult arra, hogy elősegítse a bioremediáció stratégiai tervezését és monitorozását.

A projekt során beszerezésre került egy Illumina MiSeq újgenerációs DNS szekvenáló berendezés, mely optimális metagenom vizsgálatok céljára.