Tartalom megjelenítő

Országos program a védőnői szolgálat fejlesztésére

A védőnők munkafeltételeinek javítása érdekében, a Norvég Alap támogatásával indított újabb programot az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. Az alapellátásban dolgozó mintegy 1500 kerületi és iskolai védőnő jut laptophoz annak érdekében, hogy még hatékonyabban végezhesse munkáját. Olyan, eddig hiányzó speciális eszközöket kapnak, amelyek közvetlenül segítik a védőnők és a hátrányos helyzetű célcsoport tagjai közötti kommunikációt. Emellett országos információs központ készül, amely technikai támogatást nyújt a védőnőknek. A 12 hónapos projektet a Norvég Alap támogatja, összesen 794 648 900 forinttal.

A védőnők a családok egészségének megőrzését, az egészségfejlesztést segítik. Munkájukat nehezíti, hogy a kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű családoknál sok esetben magas fokú egészségügyi tájékozatlansággal szembesülnek. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2016. május 1-jén, a Norvég Alap támogatásával indította útjára projektjét, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a védőnőknek az egészségmegőrzésben a leghátrányosabb helyzetű közösségekben is.  A projekt térségspecifikus pilot programjaival hatékonyabban tudják az érintett társadalmi csoportokat az egészséges életmód felé irányítani. A mindennapi védőnői munka olyan komplex tudásanyaggal bővül, amelynek módszerei a gyakorlatban is könnyen alkalmazhatóak, bemutathatóak az egészségmagatartás megerősítése és megváltoztatása érdekében. Ezért a projekt keretében készül egy preventív jellegű, egészségnevelés témájú oktatási anyag, valamint egy oktatófilm is.

A védőnői szakma speciális feladatai és felelőssége miatt nehéz megküzdeni a védőnőket munkájuk során érő terheléssel és stresszel, melynek akár pszichoszomatikus következményei is lehetnek. A méhnyakrák szűrés bevezetése újabb kompetencia kifejlesztését igényli, új kihívást jelent a védőnők számára: egy intim beavatkozás elsajátítása, gyakorlása nem volt korábban a védőnői munka része, így felvet sok megválaszolandó kérdést és nehézséget, melyek megoldása a projekt gyakorlati képzése során lehetséges. A program egyik legfontosabb küldetése három kiemelt megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében – az egyéni és csoportos esetmegbeszélés, illetve tréning biztosítása a védőnők számára, a szakmai személyiségfejlesztés támogatása és a stresszterhelés csökkentése érdekében.

A projekt során ebben a három megyében feltárják azokat a többszereplős együttműködésen alapuló, egészségneveléssel kapcsolatos kezdeményezéseket is, melyek az alapellátás területén mintaszerűen működnek a helyi lakosság egészségének javítása érdekében. A legjobb gyakorlatokat az Országos Tisztifőorvosi Szolgálat díjazza, szakmai rendezvényein és a projekt weboldalán is bemutatja.

A roma nők egészségügyi programokban való részvételi arányának növelése szintén nagy módszertani kihívást jelent a védőnői szakmában. Ennek javítására kutatás készül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei roma nők egészségmagatartásáról, egészségtudatosságáról, különösen az emlő- és méhnyakrák szűrésben való részvételi hajlandóság tekintetében. Az egészségkutatás eredményeit az egészségpolitikai döntéshozók országos népegészségügyi programok és szűrések stratégiájának kialakítása során hasznosíthatják. Emellett egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kiválasztott településen - a helyi védőnő vezetésével és szakemberek támogatásával - hátrányos helyzetű családok számára egészségtudatosságot fejlesztő közösségi programot is indítanak.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal - a Norvég Alap támogatásával - hosszútávú segítséget biztosít a védőnői szolgálat hatékonyabb és korszerűbb működéséhez.

Galéria

A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása - HU12-0001-PP1-2016