Tartalom megjelenítő

Sikeres norvég-magyar mentális egészségügyi workshop és intézménylátogatások

Sikeres norvég-magyar mentális egészségügyi workshop és intézménylátogatások

2013. június 4-6-án a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint a Népegészségügyi kezdeményezések programterület program operátora – együttműködésben az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az Országos Egészségfejlesztési Intézettel – több szakmai programot is tartott a programterület végrehajtásának megalapozása és a kétoldalú kapcsolatok szélesítése érdekében.

Június 5-én zajlott több mint 100 résztvevővel a végrehajtásra kerülő programelemek közül a legfőbb jelentőséggel és támogatási összeggel rendelkező mentális egészségügyi fejlesztési elemhez kapcsolódó szakmai workshop. A workshopon bemutatásra és megvitatásra kerültek a programterület mentális fejlesztési részterületének elemei, illetve a donor országból érkezett előadók betekintést nyújtottak a szakterületen jelenleg folyó norvég kezdeményezésekről és jó gyakorlatokról.

A rendezvényen beszédet mondott Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is. Az elhangzott előadások az oldal alján találhatók.

A workshop előtti és utáni napon a donor országból érkezett szakértők releváns hazai intézményekben tettek látogatást, ahol megismerhették a mentális egészségügyi terület jelenlegi hazai programjait és kezdeményezéseit, illetve konzultáltak az intézményeket képviselő szakemberekkel, a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében a kétoldalú partnerkapcsolatok építésének lehetséges irányairól.

A workshopon készült fotók megtekinthetők itt:

http://www.norvegalap.hu/egeszsegugyi-workshop

A workshopon elhangzott előadások:

dr. Czimer Csilla - Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014, Népegészségügyi kezdeményezések program

Arany Zoltán - Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai

Dr. Bitter István - A lelki egészségfejlesztő koordinátorok hálózata (angolul)

Prof. Kéri Szabolcs - Új utak a mentális zavarok felismerésében, terápiás lehetőségeiben

Kissné Horváth Ildikó – Az egészségfejlesztés jövője Magyarországon. A szervezeti környezet átalakulása. Esélyek, lehetőségek és veszélyek. (angolul)

dr. Koós Tamás - A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával

Prof. Kulimay Tamás - A lelki egészségfejlesztés európai gyakorlata

Arne Repål – Jó gyakorlatok a norvég lelki egészségügyi ellátásban – az egészségügyi és a szociális szolgáltatások összekapcsolása (angolul)

Arne Repål felszólalása (angolul)

Dr. Szemelyácz János- Serdülőkori szerhasználat Magyarországon

Jan Tvedt előadása (angolul)

Dr. Vandlik Erika - Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein belül

Dr. Varga Gábor – Gyermek és ifjúság- addiktológia helyzete, fejlesztésének irányai

Dr. Vetró Ágnes - A gyermek addiktológiai fejlesztés szakmai bázisát képező gyermek- és ifjúságpszichiátra helyzete, és a mentálhigiénés ellátás regionális aspektusai

Dr. Vitrai József - Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon

Fiatalkorúak bentlakásos drogrehabilitációs intézménye