Tartalom megjelenítő

ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATOK FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKNEK- TÁRSADALMI EGYEZTETÉSEN

Az  EGT  Ösztöndíj programterületen belül a “Felsőoktatási mobilitási pályázatok” című pályázati felhívásának tervezetével és az “Előkészítő látogatások” pályázati felhívásának tervezetévelkapcsolatos észrevételeket az (előkészítő látogatás) (mobilitás fórum) linkeken lehet megtenni.

Az Ösztöndíj program célja, hogy elősegítse a nemzetközi együttműködések és a kölcsönös mobilitási programok megvalósítását annak érdekében, hogy ezzel fokozza Magyarország részvételét a lisszaboni / koppenhágai / bolognai folyamatokban, valamint hozzájáruljon magyar és donor országok intézményei közötti hosszú távú kapcsolatok és szakmai együttműködések kialakításához.

A program keretében köz- vagy felsőfokú oktatásban, valamint képzésben érintett egyéb intézmények pályázhatnak tanulási, tapasztalatszerzési célú hallgatói, oktatói, személyzeti mobilitások megvalósítására, illetve felsőoktatási területen projekt alapú nemzetközi együttműködések megvalósítására.

Az Ösztöndíj program várhatóan 175 hallgatói mobilitás, 230 oktatói és személyzeti mobilitás, valamint 10 projekt alapú együttműködés megvalósulásához járul hozzá Magyarország és a donor országok intézményei között.

Az Ösztöndíj program magyarországi koordinálója a Tempus Közalapítvány (TKA), mint Program Operátor.

A ‘Felsőoktatási Mobilitás’ pályázati felhívás keretében a felsőoktatási mobilitás pályázati akciókhoz igényelhető támogatás, az alábbi tevékenységekre:

  • hallgatói mobilitás; külföldi szakmai gyakorlat hallgatóknak; nyári egyetemen való részvétel
  • személyzeti, oktatói, posztdoktori mobilitás

Az ‘Előkészítő Látogatások’ pályázati felhívásban az Előkészítő Látogatásokhoz igényelhető támogatás. A program keretében a későbbiekben megpályázható további akciókat  tájékoztatásként soroltuk fel alább. A felsorolás célja, hogy az Előkészítő Látogatás során a pályázók az együttműködéstovábbi kereteit ki tudják alakítani és így megfelelőképpen fel tudjanak készülni egy későbbi pályázat beadására.

Az Előkészítő látogatások tehát a következő, a későbbiekben külön pályázati felhívásban meghirdetésre kerülő pályázati akciók előkészítésére irányulhatnak:

  1. Felsőoktatási mobilitási pályázatok
  • hallgatói mobilitás; külföldi szakmai gyakorlat hallgatóknak; nyári egyetemen való részvétel
  • személyzeti, oktatói mobilitás
  1. Személyzeti/oktatói mobilitás egyéb nem felsőoktatási, oktatási/képzési intézmény esetében
  2. Felsőoktatási együttműködési projektek
  • intenzív programok
  • partnerségek
  • felsőoktatási intézmények és vállalatok közti együttműködések