Színházi nevelési tapasztalatcsere hat magyar színház, egy norvég egyetem és egy norvég színház művészei és szakemberei között

Színházi nevelési tapasztalatcsere hat magyar színház, egy norvég egyetem és egy norvég színház művészei és szakemberei között

Projektazonosító: HU07-0218-B1-2016

Projektgazda/Projekt Promoter

InSite Drama Oktatási, Kulturális és Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Program Operátor/Programme Operator

Miniszterelnökség - Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkárság /

Prime Minister’s Office, Deputy State Secretariat Responsible for Cultural Heritage, Social Affairs and Major Cultural Investments

 

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016.06.01. - 2017.04.30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

-

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

Høgskulen på Vestlandet; Dramaseksjonen

Összköltség / Total budget (EUR)

49 358 676 HUF/ 162 524,45 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

44 419 000 HUF/ 146 259,47 EUR

Projekt aloldal

A pályázatot benyújtó InSite Drama által 2013-ban végzett országos feltérképező kutatás bebizonyította, hogy a színházi nevelés soha nem látott virágzásnak indult az elmúlt években: ma már szinte minden színháznak vannak ilyen típusú programjai (Cziboly Ádám – Bethlenfalvy Ádám: Színházi nevelési programok kézikönyve, L’Harmattan, 2013). Színházi nevelési program alatt olyan repertoárba illesztett, színházi előadást is tartalmazó komplex művészetpedagógiai programokat értünk, amelyek során az alkotók interakcióba is lépnek a résztvevőkkel, velük együtt gondolkodnak a színházi részek által felvetett kérdésekről. Ez történhet beszélgetés formájában is, de gyakran a résztvevők szerepbe is léphetnek, a történet íróivá és rendezőivé is válhatnak.

Tapasztalatcserénkbe a magyar színházi nevelés, színházpedagógia friss és több évtizedes múltra visszatekintő élvonalából egyaránt meghívtunk innovatív színházakat, és így a paletta igen sokszínű lett: a projektben együttműködő partnerünk a Budapest Bábszínház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, az Örkény Színház ugyanúgy, mint a műfajt Magyarországon ’92-ben meghonosító Kerekasztal Színházi Nevelési Központ. Valamennyi együttműködő partnerrel dolgozott már együtt a főpályázó InSite Drama színházi nevelési programok létrehozásán. Norvég partnerünk a Nyugat-Norvégiai Egyetem, akikkel tíz évre visszatekintő szakmai partnerségben vagyunk, és akik a terület nemzetközileg elismert egyetemi szintű oktatói. Norvég együttműködő partnerünk továbbá a bergeni bábszínház, a Hordaland Teater.

A 2016/17-es évad őszi felében, 2016 októberében Magyarországról 18 fő utazott Bergenbe. A delegáció összesen 4 színházi nevelési programot is vitt magával (Csokonai Nemzeti Színház: Verona 1301, Hevesi Sándor Színház: Peter, Kerekasztal Színházi Nevelési Központ – InSite Drama: Az óriás ölelése, InSite Drama: Kispad), amelyeket egy bergeni minifesztivál keretében angol nyelven, norvég fiatalok és norvég szakmai közönség számára mutattunk be. A norvég egyetem gyakran szervez hallgatóinak Magyarországra költségtérítéses tanulmányutakat, mivel a magyar színházi nevelési szcénát Európában is példaértékűnek gondolják – vagyis a tapasztalatcsere mindkét fél részéről egyértelmű igényekre válaszol. A minifesztivált követően a magyar delegáció egy része részt vett az Egyetem által szervezett képzési modulokon és workshopokon, néhányan pedig az Egyetem oktatóinak meghívására több napos mesterkurzust vezettek. Ez a szakmai tapasztalatcsere így kölcsönösen megtermékenyítő hatással bírt a mindkét országban zajló munkára.

A szakmai csere inspirációi alapján Magyarországon kilenc új színházi nevelési program létrejöttéhez járultunk hozzá az évad során (egy a Csokonai Nemzeti Színházban, egy a Hevesi Sándor Színházban, négy a Budapest Bábszínházban, három az InSite Drama önálló produkciójában). Ezzel párhuzamosan Norvégiában is létrejött két új színházi nevelési előadás. Az így létrejött színházi nevelési előadások az együttműködő partnereink repertoárjainak részévé válnak több évre. Az alkotómunka során a norvég-magyar kapcsolat nem szakad meg, a közös alkotási folyamatot segíti a személyes találkozó talaján létrejövő szakmai hálózat.

Az évad második felében, 2017 márciusában a Bergeni Egyetem professzorai, valamint az egyetemmel együttműködő Hordaland Színház munkatársai érkeztek Magyarországra, 7 fő. Egyrészt meglátogatták valamennyi együttműködő partnerünk színházi nevelési programjait, másrészt hét szakmai workshopot tartottak Budapesten, amelyek nyilvánosak voltak bárki érdeklődő számára. A workshop-sorozat részeként demonstrálták a Norvégiában létrehozott egyik új színházi nevelési programot is.

Mind a tapasztalatcseréket, mind az év közben zajló munkát mindkét országban egy-egy professzionális filmes csapat dokumentálta, az így létrejövő filmes anyagok az archiválás mellett a későbbiekben oktatási és kutatási célokat is szolgálhatnak majd.

 

Médiamegjelenések:

Színházi nevelési tapasztalatcsere /// Theatre in Education know-how exchange

Élménybeszámoló a norvég útról

Norvégiába utazik Verona

Mi kell ahhoz, hogy egy előadás anélkül legyen népszerű, hogy lemenne kutyába?

Hogyan kerül Verona Norvégiába?

Már Norvégiában a Verona csapata

Norvégiai utazásra készülnek a Csokonai Színház művészei

Hogyan kerül Verona Norvégiába?