Next generation, environmental friendly plant protection against bacterial pathogens

Újgenerációs, környezetbarát növényvédelem bakteriális kórokozók ellen

Projektazonosító: HU09-0101-A2-2016

Projektgazda/Projekt Promoter

Enviroinvest Zrt.

Program Operátor/Programme Operator

Szent István Egyetem

Megvalósítási időszak/Implementation period

2016.07.01. – 2017.04.30.

Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner

Szegedi Tudományegyetem

Donor Projekt Partner/Donor Project Partner

-

Összköltség / Total budget (EUR)

94 026 989 HUF/ 309 604,84 EUR

EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR)

71 790 512 HUF/ 236 386,28 EUR

Projekt aloldal

A Xanthomonas oryzae pv. oryzae (XOO) baktérium a rizs legsúlyosabb betegségének, a bakteriális levélfoltosságnak a kórokozója, elsősorban Délkelet-Ázsiában tud akár 50 %-os terméskiesést is okozni. E baktérium hazánkban karantén kórokozónak számít. Jelenleg nem áll rendelkezésre ellene hatásos növényvédő szer.

Az Enviroinvest Zrt – közösen a Szegedi Tudományegyetemmel - egy olyan, XOO-ellenes növényvédő szer hatóanyag kifejlesztését tűzte ki célul, mely amellett, hogy hatásosan gátolni tudja az XOO terjedését, környezetbarát. A fejlesztés során megcélzott potenciális hatóanyagok a bakteriofágok, olyan vírusok, melyek kizárólag a megcélzott baktériumfaj elpusztítására képesek, így alkalmazásuk csak minimális beavatkozást jelent a környezeti mikroflórába.

A projekt során -együttműködésben a Fülöp-szigeteki International Rice Research Institute-al- a Fülöp-szigetekről 9, míg Vietnámból (a Mekong-deltából) további 3 bakteriofágot izoláltunk és jellemeztünk. Valamennyi általunk izolált fág genetikailag hasonló, és amint laboratóriumi és üvegházkísérletekben is bizonyítottuk, nagy hatékonysággal képesek az XOO baktériumokat elpusztítani, ellenük rezisztencia a vizsgálat időtartama alatt csak igen kismértékben lépett fel. E fágok XOO-ellenes növényvédő szer hatóanyagként alkalmazhatóak.

A projekt során egy szonikátor és egy fluorometer beszerzése történt meg, melyek szükségesek voltak a bakteriofágok genomjának megszekvenáláshoz (információtartalmának megismeréséhez).

Médiamegjelenések:

“Újgenerációs, környezetbarát növényvédelem bakteriális kórokozók ellen”