Tartalom megjelenítő

10 milliárd forint a veszélyeztetett gyermekek és a népegészségügy támogatására

December 5-én, 200 fő részvételével tartotta meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrások Irányító Hatósága az EGT és Norvég Alapok 2014 első negyedévében megnyíló forrásainak nyitórendezvényét. Az Alapok támogatásával közel 10 milliárd forint keretösszegben lehet majd pályázni azokra a támogatásokra, amelyeket többek között egészségügyi, gazdasági, társadalmi egyenlőtlenségek felszámolására, csökkentésére fordíthatnak a pályázó szervezetek. Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program donor országai, Norvégia, Izland, és Liechtenstein által Magyarország számára rendelkezésre bocsátott mintegy 40 milliárd forint támogatásából 2016-ig a népegészségügyi programterületre 5,9 milliárd forint, a veszélyeztetett gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozó területre pedig 3,9 milliárd forint jut.

Dr. Kovács Zoltán, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nyitóbeszédében köszönetet mondott a támogató szervezeteknek és országoknak, kitérve a korábbi együttműködésekre is, amelyek jó gyakorlatait a magyar kormány rendszeresen hasznosítja mindennapi munkájában. Arild Moberg Sande, a Norvég Királyi Nagykövetség követtanácsosa elmondta, hogy a donorszervezetek a tervezésben és a végrehajtásban is segítséget nyújtanak, s az így létrejövő kétoldalú együttműködés során megszerzett tapasztalatok úgy Magyarország, mint Norvégia hasznára is válnak majd. A hazai intézményrendszer képviselői ismertették az Alapok felépítését, a programok tervezésének folyamatait, és a jövő év elején megjelenő pályázati felhívások témáit, míg a programok donor partnerei a partnerség fontosságát hangsúlyozták. A rendezvény protokolláris eseményeit követően a jelen lévő (hazai és külföldi) szakértők, potenciális pályázók, és érdeklődők a pályázati felhívások témáit tükröző kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt.

A programterületek kiemelt figyelmet fordítanak a leghátrányosabb helyzetű csoportok, köztük a roma népesség életkörülményeinek javítására, így a nyitórendezvény résztvevői pszichiátriai betegek és romák által készített festményeket és fotókat tekinthettek meg, valamint sor került az EGT és Norvég Mechanizmusok támogatásából korábban megvalósított Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjainak fellépésére is.

Ugrás a galériára