Tartalom megjelenítő

ALUHAB – magyar innováció norvég támogatással

A Norvég Alap közel 370 millió forintos támogatásával építette meg környezetbarát alumíniumhab építőipari paneleket gyártó üzemét az ipari innováció díjas Aluinvent Zrt. A fejlesztés a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Zöld ipari innováció programjának keretében valósult meg.

 

a-dijazottak-kepviseloi-balrol-dr-babcsa-1

 

Egyedülálló, magyar szabadalom

Évtizedes fejlesztés eredményeként, 2012-ben kísérleti jelleggel üzemesítették a Dr. Babcsán Norbert vezette kutatócsapat forradalmi találmányát, a nemzetközi szabadalommal védett ALUHAB-ot. A világon egyedülálló alumínium-habosítási technológiát az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft.-ben dolgozták ki, majd az űrtechnológiai spin-off cégként létrejött Aluinvent Zrt.-ben adaptálták kísérleti gyártásra és gyakorlati felhasználásra. A Norvég Alap támogatásával, az elmúlt évben kezdődhetett meg a vállalat üzemében, a Felsőzsolcai Ipari Parkban az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (ÉMI) által is minősített építőipari panel, a DESIGNIUM nagy volumenű, évi 1000 tonna kapacitású gyártása.

Az ALUHAB-ot egyedi karakterisztikája teszi különösen keresetté a nemzetközi piacon is. Az ultrakönnyű, habosított fém különlegessége, hogy szabályozott, homogén cellamérettel készül, így jó energiaelnyelő képességű, nagy fajlagos szilárdságú, megőrzi az alapanyag, az alumínium könnyű megmunkálhatóságát is. Ez az első olyan, reprodukálható minőségű alumínium hab, amely szerkezeti anyagként is használható, és jellemzői a felhasználási igényeknek megfelelően tervezhetőek.

Az Aluinvent Zrt. termékei újrahasznosított alumíniumból készülnek és könnyen visszaforgathatóak a gyártásba. Tulajdonságai versenyképessé teszik az anyagot a könnyűfémekkel és a műszaki műanyagokkal szemben is.

 

img_2296c

 

Üzemesítés, mint innovációs folyamat

A Norvég Alap 369 781 208 forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a projekt megvalósításához.  A fejlesztés két legfőbb eredménye az ALUHAB gyártás üzemesítése és a DESIGNIUM nevű, félkész építőipari, burkolati termék kifejlesztése volt.

Már volt egy kísérleti üzemünk, aminek alapján építettünk egy gyártóüzemet. Maga ez a lépés, az üzemesítés innovációs folyamat. A projekt egyik része volt az ehhez szükséges gépek megvásárlása, a másik pedig a fejlesztési munka – teszi hozzá Dr. Babcsán Norbert, a vállalat alelnöke és technológiai igazgatója.

Az Aluinvent Zrt. találmánya a nemzetközi technológiai érettségi szint (TRL – Technology Readiness Level) besorolása szerinti 7-edikről a maximális, 9-es szintre lépett – azaz eljutott a kísérleti üzemtől a sorozatgyártásra alkalmas üzem kialakításáig.

Április óta működik a próbaüzem, a technológiát birtokba vettük.  Az elmúlt évet a sorozatgyártásra való felkészülés jellemezte, a vevőkeresés, az értékesítés előkészítése. A norvég támogatással az aluminium hab panel vékonyítást is megvalósítottuk – mondja Dr. Babcsán Norbert. A projekt keretében a cég a gyártástechnológián kívül kidolgozott egy alumíniumhab hőkezelési technológiát is, amellyel megduplázható az alumíniumhabok szilárdsága.

 

designium1

 

Újrafelhasznált alumínium, a környezetbarát anyag

A projekt közvetlen eredménye a környezetbarát, ipari méretű, szabványosított gyártási technológia, egy zöld helyettesítő termék kifejlesztése. Az ALUHAB termékek előállításához a vállalat újrahasznosított alumíniumot használ. A technológia alkalmas termékeik veszteség nélküli visszaforgatására, illetve a más módszerekkel felhasználhatatlan hulladék, például vassal szennyezett vagy nagyobb mennyiségű alumínium rozsdáját tartalmazó alumíniumok felhasználására is. Az ALUHAB termékek ipari előállításával csökken a szennyezőanyagok kibocsátása, hatékonyabbá válik a hulladékok feldolgozása.

Az anyag korrózióállósága és újrahasznosíthatósága teljes mértékben zöld terméket eredményezett. Mi egy alumínium-átalakító cég vagyunk, nem egy alumíniumkohó. Sokkal kevesebb energiát használunk, és nem képződik vörösiszap. – Dr. Babcsán Norbert szerint körülbelül 100 ezer tonnára tehető a Magyarországon keletkező alumíniumhulladék mennyisége, ennek mintegy 1 százaléka, 1000 tonna az Aluinvent Zrt. jelenlegi felhasználási kapacitása. Távoli cél a hazai alumíniumhulladék nagy részének hasznosítása, esetleg a nyersanyag importálása.

Űripartól a designig

Az ALUHAB új anyagcsalád, melyet a piaci igények szerint, a végtermékgyártókkal együttműködve folyamatosan fejleszt az Aluinvent. Az Európai Űrügynökség számára három alumíniumhab alapú prototípus terméket fejlesztettek: mikrometeorit elnyelő panelt, tükörtartó szendvics panelt, és irányított hővezetésű panelt. Ugyanakkor a fémhabokat a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazzák a különböző iparágazatokban, például robbanóanyag szállító konténer energiaelnyelő falaként, a belsőépítészetben bútorok készítésére vagy kültéri burkolatként.

Alapvetően három ipari szegmensünk van, ezek megszabják a termékek három fő tulajdonságát. A szépség, az esztétika az építőipart és a dizájnipart szolgálja ki. A nagy energiaelnyelő-képesség a védelmi iparban és a biztonságtechnikában használható – az autóütközőktől a robbanásvédelmi panelekig. A harmadik tulajdonságot, a nagy fajlagos merevséget pedig a jármű- és a gépiparban lehet alkalmazni – mondja Dr. Babcsán Norbert.

 

designium-family

 

Az ALUHAB alapanyagként és alkatrészként egyaránt használható. Fejlesztettek már nagy szilárdságú csomagolóanyagot, háztartási berendezések és autóalkatrészek hangszigetelő anyagát is. A DESIGNIUM az építőiparban épületburkolatként, designelemként alkalmazható. A gépgyártásban, mobiltelefonok burkolataként, öntvények és hablemezek formájában autóalkatrészként és védelmi-biztonságtechnikai, robbanásvédelmi és páncélanyagok formájában egyaránt áttörést hozhat az ALUHAB. Az úgynevezett advanced technológia, azaz a kis buborékos habok bevezetése Dr. Babcsán Norbert szerint a járműiparban nyitja meg az alkalmazási lehetőségeket.

A jövő alapanyaga

Az Aluinvent egyes paneljei 2015-ben kapták meg az ÉMI engedélyét az építészeti alkalmazásra. Az idei évben a vállalat a vevői igények mentén fejleszti tovább félkész termékeit, például fényáteresztő és sík paneleket fejleszt, illetve a paneleket szélesíti.

A vállalat fő célkitűzése a 2017-es évre az értékesítési volumen fejlesztése és azonos szintre hozása a gyártási kapacitással. Dr. Babcsán Norbert szerint a következő három évben az a vevői igény 10 ezer tonnára bővülhet, ami egy új nagyobb gyártósor megépítését teheti szükségessé. A termék nemzetközi piacra juttatása is prioritás, a következő időszak célországai Izrael, Németország, Szingapúr és az Egyesült Államok.

Az Aluinvent Zrt. a Miskolci Egyetemmel, a Kecskeméti Főiskolával és több más hazai felsőoktatási és kutatási intézménnyel is együttműködik. A vállalat víziója, hogy a Borsodi régióban létrejöjjön egy tudományos és technológia központ, ami a magyar alumínium ipar innovációs kompetencia-centrumaként működhet majd.