Tartalom megjelenítő

Veszélyes hulladékból újrahasznosítható vasfém – zöld ipari innováció az ÉMK Kft.-ben

Magyarország egyike a nyolc kedvezményezett országnak, melyekben a Norvég Alap fenntartható technológiai fejlesztések finanszírozásával támogatja a zöld átmenetet. A Zöld Ipari Innováció Programterület keretében mindeddig 37 hazai projekt, összesen közel 22,9 millió euró értékű támogatásban részesült.

EMK_madartavlat

A Zöld Ipari Innováció programterület két alprogramból áll: a „Hulladék mennyiségének és a levegő, víz, talaj szennyezésének csökkentése” valamint a „Környezetbarát termelési technológiák fokozottabb használata”. A pályázati felhívások első sorban kis és közepes vállalkozásoknak szóltak, a projektek mérete 50 – 450 millió Ft között változott. A beruházási területek között megtalálható például a bioremediáció, élelmiszeripari fejlesztések, különböző hulladékok kezelése és újrahasznosítása is. A 37 támogatott projekt több mint feléhez szakmai segítséggel, tudástranszferrel járultak hozzá norvég partnerek.

A Sajóbábonyi Vegyipari Parkban, az ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft. -nél, a Norvég Alap támogatásával valósul meg az a beruházás, amellyel a veszélyes hulladékok égetéssel történő ártalmatlanítása után visszamaradt salakból vasfémeket nyernek vissza, így csökkentve a keletkező hulladék mennyiségét. A projekt költségének közel mint 63 százalékát, mintegy 159 millió forintot a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 keretében a Norvég Királyság biztosítja.

A vállalkozás veszélyes és nem veszélyes hulladékok begyűjtését, szállítását, előkezelését, valamint ártalmatlanítását végzi. Az égetéssel történő veszélyes hulladék ártalmatlanítás során a hulladék fajtájától függően 2–30 %-ban salak keletkezik, amely szintén veszélyes hulladék, ezért veszélyes hulladéklerakókban szükséges elhelyezni. A salakban azonban jelentős mennyiségű újrahasznosítható vasfém is található. A 2014 novemberében indult projekt célja a korábban nem hasznosított fémhulladék visszanyerési technológiájának kidolgozása és megvalósítása az ÉMK Kft.-nél. Az új technológia segítségével kevesebb salakanyag kerül majd a vállalat hulladéklerakójába, amelynek így az élettartalma növekszik, egyúttal csökken a környezet terhelése.

A Program Operátor Szent István Egyetem videoösszefoglalójában Paulovics József, az ÉMK Kft. projektmenedzsere mutatja be a fejlesztést.

Fénykép forrása: http://www.emkkft.hu/index.html