Tartalom megjelenítő

Felkészülés a klímaváltozásra

Felkészülés a klímaváltozásra Projekt azonosító: HU01-0003-PIERO-A2-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Bátaszék Város Önkormányzata/ Bátaszék Város Önkormányzata Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.08.21- 2017.12.21 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner Fjellugla Kompetance AS Összköltség / Total budget (EUR) 6 240 000 HUF/20 000 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 6 240 000 HUF/20 000 EUR   A klímaváltozás már napjaink jelenségei közé tartozik: hőségnapok nyáron, aszály, árvizek, a téli enyhe majd rendkívül hideg idő, heves viharok jelzik a hatásokat. Az előrejelzések szerint a következő évtizedekben is további extrém hatásokra lehet számítani. A klímamodellek szerint az éves középhőmérséklet 2021- 2050 közötti időszakban 1-2,5 Celsius fokkal emelkedik, 2071-2100 között pedig 2-5 C-ot is elérhet a felmelegedés mértéke. A klímaváltozás minden hazai és EU- s politikai dokumentumban szerepel, mint globális fenyegetés. Az ehhez történő adaptáció és a hatások enyhítése fontos feladat a gazdasági és társadalmi életben egyaránt.  A hétköznapi életben még nem túl sok minden történt e globális fenyegetésre történő felkészülés szempontjából. Mit kell tenni, hogy a hatásokat mérsékeljük?  Milyen egyéni és közösségi kezdeményezésekkel lehet felkészülni arra a változásra, ami a klímában történik? Milyen új ismereteket kell adni az embereknek?  Egy magyar kisváros, Bátaszék önkormányzata és egy norvég kisvárosban Tynsetben dolgozó  Fjellugla COmpetanse AS (Hegyi Bagoly) Felnőttképzési szervezet partnerségi megállapodást kötött, hogy választ keressen a fenti kérdésekre  egy együttműködési projekt keretében.Együttműködésüket természetesen hosszú távra tervezik és kiterjesztik az élet más területeire is, kultúra, gazdaság, idősgondozás, ifjúság, felnőttoktatás stb. A projekt ennek a tervezett együttműködésnek az első szakasza.  A partnerek egymás jobb megismerése érdekében kölcsönösen meglátogatják egymást rövid tanulmányutak formájában, melynek során konferenciát és műhelymunkát szerveznek a klímaváltozás hatásairól,  a helyiek felkészítésének feladatairól, megismerkednek egymás intézményeivel és lehetőségeivel. A magyar fél megismerkedik a klímaváltozás enyhítésére tett norvég eredményekkel, az idős korosztályra gyakorolt hatással és a norvég idősgondozási rendszerrel.

Open Eye Association - PIERO

Open Eye Association - PIERO Projekt azonosító: HU01-0002-PIERO-A2-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Nyitott Szemmel - a Dél-alföldi Régió Gyermekeiért - Egyesület/ Open Eye Association Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.01- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner Simplicatus Research and Development AS Összköltség / Total budget (EUR) 6 240 000 HUF/20 000 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 6 240 000 HUF/20 000 EUR   Gyermekek számára fogunk kidolgozni szemléletformáló programot és módszereket környezeti neveléshez azzal a szándékkal, hogy hozzájáruljunk a klímaváltozás megállításához, a 21. század oktatási nehézségeit figyelembe véve. Célunk, hogy norvég és magyar környezeti neveléssel foglalkozó szakemberek Norvégiában találkozzanak és megosszák egymással legjobb gyakorlataikat és módszereiket. Gyermekeket és fiatalokat is bevonunk a folyamatba, hogy kipróbálják ötleteiket és visszajelzést adjanak, így befolyásolva a tematikát, pozitív hatást gyakorolva a projektre. Véleményünk szerint a klímaváltozás elleni küzdelemben az oktatás kulcsszerepet játszik, mert az emberek hozzáállására és viselkedésére van hatással. A környezeti nevelés segítségével érhetjük el ezen a területen kitűzött hosszú távú céljainkat. A projekt szervezetek közötti szoros együttműködést és rendszeres kommunikációt igényel, ezért ez egy kiváló lehetőség, hogy maradandó partnerséget alapozzunk meg. A projekt kezdetén a résztvevő szakemberek elkészítik a legjobb környezeti neveléssel kapcsolatos gyakorlataik angol nyelvű leírását. Magyar és norvég oldalról is workshopokat tartunk, hogy előmozdítsuk munkájukat. Egy általunk választott oktató tájékoztató foglalkozásokat fog tartani a közreműködő gyermekeknek, hogy felkészítse őket a látogatásra Norvégiába. Egy környezeti neveléssel foglalkozó kísérleti projektet is indítunk, amelynek tapasztalatait már a norvég látogatás során hasznosítani kívánjuk.  Norvégiában 5 napot fogunk tölteni és tudásunk megosztását szolgáló események sorozatán (konferencia, workshop, tanulmányút) veszünk részt. A tevékenységek végrehajtásának célja a legjobb gyakorlatok gyűjteményének elkészítése.  A látogatás után rendezni fogunk egy záró eseményt, amelyen közzé tesszük a  legjobb gyakorlatok tartalmazó kiadványt nyomtatott és digitális formában, angol és magyar nyelven egyaránt. Így a projektnek megfelelő mértékben biztosítunk nyilvánosságot és növeljük hozzáadott értékét.

Tanulmányút norvég-magyar hosszútávú intézményi együttműködés kialakítására innovatív női vállalkozásfejlesztési gyakorlatok átvételére

Tanulmányút norvég-magyar hosszútávú intézményi együttműködés kialakítására innovatív női vállalkozásfejlesztési gyakorlatok átvételére Projekt azonosító: HU01-0032-PIERO-A1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter KultUnio-Budapest Multikulturá lis Negyede Alapítvány Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.10.16- 2018.04.14 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner Hungarian-Norwegian Chamber of Commerce Összköltség / Total budget (EUR) 4 458 480 HUF/14 290 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 4 458 480 HUF/14 290 EUR   Az átfogó cél az, hogy az intézményi együttműködéseket, a Norvég jó gyakorlatot tanulmányozzuk a különböző innovatív női vállalkozások fejlesztése céljából. A projekt célja, hogy megvizsgálja a létező együttműködési modelleket annak érdekében, hogy azokat fenntartható formában alkalmazásra kerüljenek Magyarországon.  Két utazást tervezünk azon vezetők részére, akik aktívan dolgoznak a női vállalkozás fejlesztés területén. Ezeknek a konkrét célja  a kulcsfontosságú intézmények közötti tapasztalatcsere  és a hosszú távú együttműködések kialakítása a két ország női vállalkozásai között. A projekt fő célkitűzése az, hogy hozzájáruljon a női vállalkozások erősítéséhez Magyarországon is  a norvég tapasztalatok alapján és azok adaptálásával. A projekt központjában a vállalkozás fejlesztés területei közül: az innováció, képzés, inkubáció és a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés áll annak érdekében, hogy a női vállalkozásokat támogassa. Ezekben a témákban az Innovation Norway, Pofessional Women’s Network, Business and Professional Women Follo ( Norvégia), Norwegian Business Angel’s hálózat, a No. 1. Start-up accelerátor, Impact Hub Bergen, egy STEM programmal és a női vállalkozások számának az IT szektorban történő emelésével foglalkozó egyetem  meglátogatását tervezzük Norvég oldalon a Magyar Norvég Kereskedelmi Kamara szervezésében. A magyarországi megbeszéléseket, mint projekt-gazda, a KultUnio szervezi: Seed Alapítvány, a Női Vállalkozások Szövetsége,Innotrade, a HBLF, Kaptár, ImpactHub, HUNBAN, amely látogatások a tervek szerint a Visegrádi 4-ek Női Vállalkozásfejlesztési Konferenciájával egyidejúleg kerülnek megvalósításra előre láthatólag 2018. első negyedévében. A projekt eseményei és eredményei a Projektgazda és a norvég projekt partner honlapján kerülnek megjelenítésre.

Fiatal nők oktatása a technológia világában - Magyar-izlandi együttműködés

Fiatal nők oktatása a technológia világában - Magyar-izlandi együttműködés Projekt azonosító: HU01-0022-PIERO-A1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Technológiai Oktatásért Alapítvány/ Technology in Education Foundation Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.01- 2018.01.31 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner Óbudai Egyetem Donor Projekt Partner/Donor Project Partner Kóder, félagasamtök; Tækniskólinn, skóli atvinnulífsins Összköltség / Total budget (EUR) 6 382 883 HUF/20 457 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 5924256 HUF/ 18 988 EUR   Együttműködési projektünk átfogó célja a partnerkapcsolat kialakítása két, fiatalok és lányok technológiai oktatására fokuszáló non-profit szervezet, a magyarországi Technológiai Oktatásért Alapítvány (továbbiakban Skool) és az izlandi Kóder között. A partnerség lehetőséget biztosítana tapasztalataink, tréning- és tananyagaink, adománygyűjtési tapasztalataink és jó gyakorlatunk megosztására. Egy magyarországi és egy izlandi oktatási intézmény - az Óbudai Egyetem és a Reykjavik Technical College - bevonása az együttműködésbe, szakmai támogatásuk révén, a partnerség erősítését szolgálja. A négy szervezet közötti együttműködéssel célunk a szervezetek kapacitásának növelése, gyakorlataink fejlesztése és kapcsolataink erősítése annak érdekében, hogy programjainkkal minél több lányt érhessünk el és inspirálhassunk a technológia világában való alkotásra. A tapasztalat és jógyakorlat megosztás a két tanulmányút, az azt követő, az oktatói tréning- és tananyag fejlesztésére fókuszáló együttműködés, valamint az eredmények publikálása révén valósul meg. A projekt megvalósítását különböző kommunikációs csatornákon keresztül promotáljuk. A Skool és Kóder közötti együttműködés, a két oktatási intézmény bevonásával, hozzájárul a Partnerek kapacitásának erősítéséhez, hogy minél több lány számára nyíljon lehetőség részt venni programjainkon. Így hosszú távon hozzájárul a technológia világában a társadalmi nemi különbségek csökkentéséhez. Az együttműködési projekt révén továbbfejlesztett szervezeti folyamatok és tananyag, valamint a  Partnerek közötti megerősített együttműködés mind hosszútávú hatásokkal bírnak számunkra. A rendszeres kapcsolattartás, új gyakorlataink és új oktatási eszközök bevezetéséről szerzett tapasztalataink megosztása hosszútávon is hasznos számunkra, így várható, hogy a létrehozott partnerség hosszú távon is fennmarad.

Nádudvar és Balástya: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért - MANORKA 2- tanulmányút

Nádudvar és Balástya: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért - MANORKA 2- tanulmányút Projekt azonosító: HU01-0022-PIERO-A1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Nádudvar Város Önkormányzata/ Local Government of Nádudvar Town Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.01- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner Balástya Községi Önkormányzat; Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Donor Projekt Partner/Donor Project Partner KS Kommunesektorens organisasjon Összköltség / Total budget (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR   A kezdeményezés átfogó célkitűzései: a norvég és magyar önkormányzatok, vezetőik, szakértőik és dolgozóik együttműködésének erősítése a két országos önkormányzati szövetségeinek, a KS és a TÖOSZ, meglévő partnerségének és kapacitás-építési programjainak folytatásán keresztül. A bilaterális együttműködés a partnerek tapasztalat, tudás, know-how cseréjét és új stratégiák, tudás és gyakorlatok közös kidolgozását takarja. A kezdeményezés célja a know-how, a legjobb gyakorlatok és jól működő modellek cseréje és megismerése egy közös rendezvény és egy tanulmányút keretében. A projekt két eseményt foglal magában: egy 7 fős tanulmányutat Norvégiába és egy záró workshopot Budapesten. A projekt cím, "Norvég és magyar önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért", egyszerre tükrözi a bilaterális és a szakmai elemeket. A tanulmányútra 2018-ban Bergenben kerül sor. A tanulmányút programja pályázati döntést követően kerül véglegezésre. Így a résztvevők aktívan részt vesznek a program tartalom kialakításában. A projekt résztvevői: polgármesterek, választott képviselők, önkormányzati munkatársak, tisztségviselők. A projekt tevékenységek szemléletformáló erővel bírnak a nemek közötti esélyegyenlőség, a munka és magánélet egyensúlya területén, a célok között szerepelnek a közös gondolkodás, munka megvalósítása, projekt ötlet, koncepció együttműködésen alapuló kidolgozása minden résztvevő önkormányzat által a záró workshop végére. A projekt eredmények a partnerek honlapjain, valamint egy sajtótájékoztató keretében kerülnek bemutatásra. A TÖOSZ és a KS két tanulmányutat szervez: 2018.március 5-8-ig és 2018. március 19-23-ig az esélyegyenlőség témájában. E két tanulmányútra összesen 6 önkormányzat ad be pályázatonként 7 személy részvételére. A 6 főpartner mellé minden esetben társul egy további partner település is. Így az első időpontra Alsómocsolád és Berhida; Szorgalmatos és Etyek;Tab és Etyek pályáznak. A másodikra Nádudvar és Balástya; Bácsalmás és Réde; Lőrinci és Réde.

Lőrinci és Réde: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb egyenlőségért-MANORKA 2.-tanulmányút

Lőrinci és Réde: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb egyenlőségért-MANORKA 2.-tanulmányút Projekt azonosító: HU01-0019-PIERO-A1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Lőrinci Város Önkormáyzata/ Local Government of Lőrinci town Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.01- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner Réde Község Önkormányzata; Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Donor Projekt Partner/Donor Project Partner KS Kommunesektorens organisasjon Összköltség / Total budget (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR   A kezdeményezés átfogó célkitűzései: a norvég és magyar önkormányzatok, vezetőik, szakértőik és dolgozóik együttműködésének erősítése a két országos önkormányzati szövetségeinek, a KS és a TÖOSZ, meglévő partnerségének és kapacitás-építési programjainak folytatásán keresztül. A bilaterális együttműködés a partnerek tapasztalat, tudás, know-how cseréjét és új stratégiák, tudás és gyakorlatok közös kidolgozását takarja. A kezdeményezés célja a know-how, a legjobb gyakorlatok és jól működő modellek cseréje és megismerése egy közös rendezvény és egy tanulmányút keretében. A projekt két eseményt foglal magában: egy 7 fős tanulmányutat Norvégiába és egy záró workshopot Budapesten. A projekt cím, "Norvég és magyar önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért", egyszerre tükrözi a bilaterális és a szakmai elemeket. A tanulmányútra 2018-ban Bergenben kerül sor. A tanulmányút programja pályázati döntést követően kerül véglegezésre. Így a résztvevők aktívan részt vesznek a program tartalom kialakításában. A projekt résztvevői: polgármesterek, választott képviselők, önkormányzati munkatársak, tisztségviselők. A projekt tevékenységek szemléletformáló erővel bírnak a nemek közötti esélyegyenlőség, a munka és magánélet egyensúlya területén, a célok között szerepelnek a közös gondolkodás, munka megvalósítása, projekt ötlet, koncepció együttműködésen alapuló kidolgozása minden résztvevő önkormányzat által a záró workshop végére. A projekt eredmények a partnerek honlapjain, valamint egy sajtótájékoztató keretében kerülnek bemutatásra. A TÖOSZ és a KS két tanulmányutat szervez: 2018.március 5-8-ig és 2018. március 19-23-ig az esélyegyenlőség témájában. E két tanulmányútra összesen 6 önkormányzat ad be pályázatonként 7 személy részvételére. A 6 főpartner mellé minden esetben társul egy további partner település is. Így az első időpontra Alsómocsolád és Berhida; Szorgalmatos és Etyek;Tab és Etyek pályáznak. A másodikra Nádudvar és Balástya; Bácsalmás és Réde; Lőrinci és Réde.

Bácsalmás és Réde: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért - MANORKA 2- tanulmányút

Bácsalmás és Réde: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért - MANORKA 2- tanulmányút Projekt azonosító: HU01-0018-PIERO-A1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Bácsalmás Város Önkormányzata/ Local Government of Bácsalmás town Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.01- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner Réde Község Önkormányzata; Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Donor Projekt Partner/Donor Project Partner KS Kommunesektorens organisasjon Összköltség / Total budget (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR   A kezdeményezés átfogó célkitűzései: a norvég és magyar önkormányzatok, vezetőik, szakértőik és dolgozóik együttműködésének erősítése a két országos önkormányzati szövetségeinek, a KS és a TÖOSZ, meglévő partnerségének és kapacitás-építési programjainak folytatásán keresztül. A bilaterális együttműködés a partnerek tapasztalat, tudás, know-how cseréjét és új stratégiák, tudás és gyakorlatok közös kidolgozását takarja. A kezdeményezés célja a know-how, a legjobb gyakorlatok és jól működő modellek cseréje és megismerése egy közös rendezvény és egy tanulmányút keretében. A projekt két eseményt foglal magában: egy 7 fős tanulmányutat Norvégiába és egy záró workshopot Budapesten. A projekt cím, "Norvég és magyar önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért", egyszerre tükrözi a bilaterális és a szakmai elemeket. A tanulmányútra 2018-ban Bergenben kerül sor. A tanulmányút programja pályázati döntést követően kerül véglegezésre. Így a résztvevők aktívan részt vesznek a program tartalom kialakításában. A projekt résztvevői: polgármesterek, választott képviselők, önkormányzati munkatársak, tisztségviselők. A projekt tevékenységek szemléletformáló erővel bírnak a nemek közötti esélyegyenlőség, a munka és magánélet egyensúlya területén, a célok között szerepelnek a közös gondolkodás, munka megvalósítása, projekt ötlet, koncepció együttműködésen alapuló kidolgozása minden résztvevő önkormányzat által a záró workshop végére. A projekt eredmények a partnerek honlapjain, valamint egy sajtótájékoztató keretében kerülnek bemutatásra. A TÖOSZ és a KS két tanulmányutat szervez: 2018.március 5-8-ig és 2018. március 19-23-ig az esélyegyenlőség témájában. E két tanulmányútra összesen 6 önkormányzat ad be pályázatonként 7 személy részvételére. A 6 főpartner mellé minden esetben társul egy további partner település is. Így az első időpontra Alsómocsolád és Berhida; Szorgalmatos és Etyek;Tab és Etyek pályáznak. A másodikra Nádudvar és Balástya; Bácsalmás és Réde; Lőrinci és Réde.  

Alsómocsolád és Berhida: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért - MANORKA 2- tanulmányút

Alsómocsolád és Berhida: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért - MANORKA 2- tanulmányút Projekt azonosító: HU01-0012-PIERO-A1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Alsómocsolád Község Önkormányzata/ Local Government of Alsómocsolád commune Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.01- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner Berhida Város Önkormányzata; Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Donor Projekt Partner/Donor Project Partner KS Kommunesektorens organisasjon Összköltség / Total budget (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR   A kezdeményezés átfogó célkitűzései: a norvég és magyar önkormányzatok, vezetőik, szakértőik és dolgozóik együttműködésének erősítése a két országos önkormányzati szövetségeinek, a KS és a TÖOSZ, meglévő partnerségének és kapacitás-építési programjainak folytatásán keresztül. A bilaterális együttműködés a partnerek tapasztalat, tudás, know-how cseréjét és új stratégiák, tudás és gyakorlatok közös kidolgozását takarja. A kezdeményezés célja a know-how, a legjobb gyakorlatok és jól működő modellek cseréje és megismerése egy közös rendezvény és egy tanulmányút keretében. A projekt két eseményt foglal magában: egy 7 fős tanulmányutat Norvégiába és egy záró workshopot Budapesten. A projekt cím, "Norvég és magyar önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért", egyszerre tükrözi a bilaterális és a szakmai elemeket. A tanulmányútra 2018-ban Bergenben kerül sor. A tanulmányút programja pályázati döntést követően kerül véglegezésre. Így a résztvevők aktívan részt vesznek a program tartalom kialakításában. A projekt résztvevői: polgármesterek, választott képviselők, önkormányzati munkatársak, tisztségviselők. A projekt tevékenységek szemléletformáló erővel bírnak a nemek közötti esélyegyenlőség, a munka és magánélet egyensúlya területén, a célok között szerepelnek a közös gondolkodás, munka megvalósítása, projekt ötlet, koncepció együttműködésen alapuló kidolgozása minden résztvevő önkormányzat által a záró workshop végére. A projekt eredmények a partnerek honlapjain, valamint egy sajtótájékoztató keretében kerülnek bemutatásra. A TÖOSZ és a KS két tanulmányutat szervez: 2018.március 5-8-ig és 2018. március 19-23-ig az esélyegyenlőség témájában. E két tanulmányútra összesen 6 önkormányzat ad be pályázatonként 7 személy részvételére. A 6 főpartner mellé minden esetben társul egy további partner település is. Így az első időpontra Alsómocsolád és Berhida; Szorgalmatos és Etyek;Tab és Etyek pályáznak. A másodikra Nádudvar és Balástya; Bácsalmás és Réde; Lőrinci és Réde.

Szorgalmatos és Etyek: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb egyenlőségért-MANORKA 2.-tanulmányút

Szorgalmatos és Etyek: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb egyenlőségért-MANORKA 2.-tanulmányút Projekt azonosító: HU01-0011-PIERO-A1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Szorgalmatos Község Önkormányzata/ Local Government of Szorgalmatos  Commune Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.01- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner Etyek Nagyközség Önkormányzata; Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Donor Projekt Partner/Donor Project Partner KS Kommunesektorens organisasjon Összköltség / Total budget (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR   A kezdeményezés átfogó célkitűzései: a norvég és magyar önkormányzatok, vezetőik, szakértőik és dolgozóik együttműködésének erősítése a két országos önkormányzati szövetségeinek, a KS és a TÖOSZ, meglévő partnerségének és kapacitás-építési programjainak folytatásán keresztül. A bilaterális együttműködés a partnerek tapasztalat, tudás, know-how cseréjét, új stratégiák, tudás és gyakorlatok közös kidolgozását takarja. A kezdeményezés célja a know-how, a legjobb gyakorlatok és jól működő modellek cseréje és megismerése egy közös rendezvény és egy tanulmányút keretében. A projekt két eseményt foglal magában: egy 7 fős tanulmányutat Norvégiába és egy záró workshopot Budapesten. A projekt cím, "Norvég és magyar önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért", egyszerre tükrözi a bilaterális és a szakmai elemeket. A tanulmányútra 2018.márciusban Bergenben kerül sor. A tanulmányút programja pályázati döntést követően kerül véglegezésre. Így a résztvevők aktívan részt vesznek a program tartalom kialakításában. A projekt résztvevői: polgármesterek, választott képviselők, önkormányzati munkatársak, tisztségviselők. A projekt tevékenységek szemléletformáló erővel bírnak a nemek közötti esélyegyenlőség, a munka és magánélet egyensúlya területén, a célok között szerepelnek a közös gondolkodás, munka megvalósítása, projekt ötlet, koncepció együttműködésen alapuló kidolgozása minden résztvevő önkormányzat által a záró workshop végére. A projekt eredmények a partnerek honlapjain, valamint egy sajtótájékoztató keretében kerülnek bemutatásra. A TÖOSZ és a KS két tanulmányutat szervez: 2018.március 5-8-ig és 2018. március 19-23-ig az esélyegyenlőség témájában. E két tanulmányútra összesen 6 önkormányzat ad be pályázatonként 7 személy részvételére. A 6 főpartner mellé minden esetben társul egy további partner település. Az első időpontra Alsómocsolád és Berhida; Szorgalmatos és Etyek;Tab és Etyek pályáznak. A másodikra Nádudvar és Balástya; Bácsalmás és Réde; Lőrinci és Réde.

Tab és Etyek: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért - MANORKA 2- tanulmányút

Tab és Etyek: Önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért - MANORKA 2- tanulmányút Projekt azonosító: HU01-0009-PIERO-A1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Tab Város Önkormányzata/ Local Government of Tab town Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.01- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner Etyek Nagyközség Önkormányzata; Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Donor Projekt Partner/Donor Project Partner KS Kommunesektorens organisasjon Összköltség / Total budget (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 6 213 480 HUF/19 915 EUR   A kezdeményezés átfogó célkitűzései: a norvég és magyar önkormányzatok, vezetőik, szakértőik és dolgozóik együttműködésének erősítése a két országos önkormányzati szövetségeinek, a KS és a TÖOSZ, meglévő partnerségének és kapacitás-építési programjainak folytatásán keresztül. A bilaterális együttműködés a partnerek tapasztalat, tudás, know-how cseréjét és új stratégiák, tudás és gyakorlatok közös kidolgozását takarja. A kezdeményezés célja a know-how, a legjobb gyakorlatok és jól működő modellek cseréje és megismerése egy közös rendezvény és egy tanulmányút keretében. A projekt két eseményt foglal magában: egy 7 fős tanulmányutat Norvégiába és egy záró workshopot Budapesten. A projekt cím, "Norvég és magyar önkormányzatok a nemek közti nagyobb esélyegyenlőségért", egyszerre tükrözi a bilaterális és a szakmai elemeket. A tanulmányútra 2018-ban Bergenben kerül sor. A tanulmányút programja pályázati döntést követően kerül véglegezésre. Így a résztvevők aktívan részt vesznek a program tartalom kialakításában. A projekt résztvevői: polgármesterek, választott képviselők, önkormányzati munkatársak, tisztségviselők. A projekt tevékenységek szemléletformáló erővel bírnak a nemek közötti esélyegyenlőség, a munka és magánélet egyensúlya területén, a célok között szerepelnek a közös gondolkodás, munka megvalósítása, projekt ötlet, koncepció együttműködésen alapuló kidolgozása minden résztvevő önkormányzat által a záró workshop végére. A projekt eredmények a partnerek honlapjain, valamint egy sajtótájékoztató keretében kerülnek bemutatásra. A TÖOSZ és a KS két tanulmányutat szervez: 2018.március 5-8-ig és 2018. március 19-23-ig az esélyegyenlőség témájában. E két tanulmányútra összesen 6 önkormányzat ad be pályázatonként 7 személy részvételére. A 6 főpartner mellé minden esetben társul egy további partner település is. Így az első időpontra Alsómocsolád és Berhida; Szorgalmatos és Etyek;Tab és Etyek pályáznak. A másodikra Nádudvar és Balástya; Bácsalmás és Réde; Lőrinci és Réde.

Mit tehetek én? Mit tehetünk mi? - Klímamentor Központ

Mit tehetek én? Mit tehetünk mi? - Klímamentor Központ Projekt azonosító: HU01-0027-COOPER-B2-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért/ Ecoregion Foundation for Sustainable Development Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.01- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner Regionrådet for Sør-Østerdal Összköltség / Total budget (EUR) 9 360 000 HUF/30 000 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 9 360 000 HUF/30 000 EUR   Norvégia világelsők között van a klímaváltozás elleni küzdelemben, a hatékony klíma akció (mitigáció és adaptáció) gyakorlati megvalósításában. Mit tehetek én? Mit tehetünk mi? – Klímavédelmi és klímaadaptációs jó gyakorlatok tanulmányozása és adaptálhatóságának vizsgálata a következő célból: •    Klímavédelmi és klímaadaptációs jó gyakorlatok egyéni – és közösségi szinten vizsgálata, adaptálhatóságának bemutatása. No •    Dötki Ökológiai és Vidékfejlesztési Tájközpont tevékenységeinek, szolgáltatásainak fejlesztésének megalapozása (célcsoport: 1. lakosság,2. önkormányzatok, vidékfejlesztő szervezetek 3. gazdálkodók) ún. CLIMAMENTOR központtá alakítása annak érdekében. A megalapozandó CLIMAMENTOR Központ fő tevékenysége a célcsoportok felkészítésre az éghajlatváltozásra, az ebből adódó feladatokra, szemléletváltásra az adekvát „klímaválasz” éghajlatváltozás mérséklése és alkalmazkodás a változásokhoz) kialakítása érdekében egyéni és közösségi szinten. A CLIMANENTOR Központhoz tervezzük a CLIMAMENTOR Hálózat kialakítását elsősorban környezetvédelmi- és/vagy vidékfejlesztési szakemberekből, civil szervezetekből. Akik a kistérségekben folytatnák segítő-szemléletformáló tevékenységüket. A Dötki Ökológiai és Vidékfejlesztési Tájközpont tevékenysége az egész országra kiterjed, elsősorban, de nem kizárólagosan a Nyugat- és Dél-Dunántúlra Tervezett tevékenységek: •    tanulmányút (norvég és magyar) •    stratégiai tanulmány: adaptációs és stratégiai tanulmány a tanulmányút és egyéb szakmai együttműködés alapján: Norvég jó gyakorlatok adaptálhatósága, Dötki Ökológiai és Vidékfejlesztési Tájközpont CLIMAMENTOR Központtá alakításának fejlesztési terve a norvég jó gyakorlatok alapján •    Együttműködési megállapodás a CLIMAMENTOR Központ kialakítása, fejlesztése érdekében (a további együttműködés megalapozására) •    Közös norvég-magyar workshop a jó gyakorlatok, tapasztalatok magyarországi megismertetésére •    Stratégiai megállapodás a hosszú távú együttműködésre a két partner között

Az ESCO szerepe és jelentősége a megújuló energia és energiahatékonysági beruházások finanszírozásában a klímaváltozás hatásainak csökkentésében

Az ESCO szerepe és jelentősége a megújuló energia és energiahatékonysági beruházások finanszírozásában a klímaváltozás hatásainak csökkentésében Projekt azonosító: HU01-0026-COOPER-B2-2017 Projektgazda/Projekt Promoter LENERG Energiaügynökség Mérnöki és Tanácsadó Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság/ LENERG Energy Agency Nonprofit Llc. Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.12.01- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner International Development Norway Összköltség / Total budget (EUR) 9 353 560 HUF/29 979 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 9 353 560 HUF/29 979 EUR   A projektben A LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft., és Donor partnerként az International Development Norway szervezet vesz részt. A projekt alapvető célja, hogy a klímaváltozás hatásait csökkentő, a közszféra megújuló energetikai és energiahatékonysági beruházásainak finanszírozását megoldja olyan esetekben, amikor nincs elérhető forrás, vagy csak visszatérítendő forrás áll rendelkezésre (2020 után e felé tolódnak el az EU-s támogatások), mégse jelentsen terhet számukra. Hajdú-Bihar megyében, és az országban is sok olyan kis település található, akik a mindennapi működést is éppen hogy csak meg tudják oldani, nemhogy egy-egy energetikai beruházásba fogjanak, vagy pusztán az önerőt nem képesek egy pályázathoz odatenni. Erre jelent megoldást a non-profit alapon működő ESCO finanszírozási forma. Az ESCO Magyarországon kevésbé elterjedt, főként a bizalmatlanság miatt. A projektben azt szeretnénk megvizsgálni, hogy Norvégiában hogyan működik az ESCO rendszere, mennyire elterjedt, mennyire vannak bizalommal az ESCO cégek iránt, és megvizsgálnánk, hogy az ottani jó gyakorlatok hogyan ültethetőek át a hazai rendszerbe, hogy az ESCO finanszírozás jelentősen elterjedjen, és a bizalmat is visszaállítsuk. Ez jelentősen megnövelné a megújuló energetikai beruházásokat, nem csak a fejlettebb régiókban, hanem az elmaradott térségekben is, így segíthetné a klímaváltozás elleni küzdelmet, miközben a közszereplők és a beruházások által érintett lakosság figyelmét felhívnánk a klímaváltozás hatásaira, érzékennyé tennénk őket a probléma iránt, hiszen így fognak elköteleződni a megújulós beruházások iránt. A projekt keretében ennek megvalósítására szerveznénk 1 tanulmányutat Norvégiába és a Donor partnernek Magyarországra, melyeket egy-egy workshoppal kötnénk össze. Kiegészítésként pedig készülni fog egy szakértői tanulmány, mely összehasonlítja a hazai és a norvég helyzetet, és elemzi a jó gyakorlatok adaptációs lehetőségeit.

Önkormányzati képzés norvég-magyar együttműködéssel a hatékony helyi válaszokért a klímaváltozás kihívásaira

Önkormányzati képzés norvég-magyar együttműködéssel a hatékony helyi válaszokért a klímaváltozás kihívásaira Projekt azonosító: HU01-0015-COOPER-B2-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége/ Hungarian National Association of Local Authorities Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.09.01- 2018.02.28 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner KS Kommunesektorens organisasjon Összköltség / Total budget (EUR) 9 035 520 HUF/28 960 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 9 035 520 HUF/28 960 EUR   A kezdeményezés átfogó célkitűzései: a norvég és magyar önkormányzatok, vezetőik, szakértőik és dolgozóik együttműködésének erősítése a két országos önkormányzati szövetségeinek, a KS és a TÖOSZ, meglévő partnerségének és kapacitás-építési programjainak folytatásán keresztül. A bilaterális együttműködés a partnerek tapasztalat, tudás, know-how cseréjét és új stratégiák, tudás és gyakorlatok közös kidolgozását takarja közös rendezvényeken való részvételen keresztül, amelyek ebben az esetben tréning alkalmak lesznek; hiszen három alkalommal két nap időtartamban kerül sor a kísérleti képzésre 20 önkormányzat részvételével az éghajlatváltozás hatásainak kezeléséről. A kezdeményezés célja a know-how, a legjobb gyakorlatok és jól működő modellek cseréje és megismerése egy közös rendezvény és egy tanulmányút keretében. A projekt a KS és a TÖOSZ szakértőinek közös online munkájával indul. A képzési anyag a már létező képzési rendszeren alapul, amit az Energiaklub dolgozott ki a TÖOSZ-szal partnerségben. A képzési anyag a konkrét magyar és norvég példákkal kerül továbbfejlesztésre, amiket a KS és a TÖOSz gyűjt össze. A projekt cím, "Önkormányzati képzés norvég-magyar együttműködéssel a hatékony helyi válaszokért a klímaváltozás kihívásaira", egyszerre tükrözi a bilaterális és a szakmai projektcélokat. A tréning interaktív lesz és inkább gyakorlati jellegű, alapszintű elmélettel (kitettség, érzékenység, alkalmazkodási kapacitás, sérülékenység), mivel a tapasztalataink szerint a kapacitásépítés leghatékonyabb módja az egymástól való tanulás. A tréning fő fókuszai: az éghajlatváltozás hazai és helyi szintű hatásai, hogyan mérhető a település sérülékenysége, módszerek a helyi stratégiák megalkotására, jó gyakorlatok bemutatása és megtekintése. A projekt fő elemei a kommunikációs eszközök, mivel az információkat valamennyi magyar önkormányzathoz el szeretnénk juttatni.

ZöldRe-Generáció

ZöldRe-Generáció Projekt azonosító: HU01-0010-COOPER-B2-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Besenyszögért Alapítvány/ Besenyszögért Foundation Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.02- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner Besenyszög Város Önkormányzata Donor Projekt Partner/Donor Project Partner   Összköltség / Total budget (EUR) 9 358 752 HUF/29 996 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 9 358 752 HUF/29 996 EUR   A projekt általános célja az izlandi és magyar szervezetek közötti együttműködés erősítése mellett a helyi tapasztalatok cseréje a klímaváltozás elleni küzdelemben. A projektben négyféle akciót valósítunk meg. Az izlandi és magyar szervezetek közötti kapcsolat fejlesztése érdekében akcióink széles körben fedik le a célcsoportokat: tanulók, szakemberek, lakosság. Az Izlandon megvalósuló akció résztvevője 14 fő magyar, és 20 fő izlandi szakmai megvalósító. A projekt keretében megvalósuló akciók a következők: 1.Workshopok szervezése (IS), 2 db 1.1.Workshop a Reykjavíki Sigillum University of Island a geotermikus energia technológiai tapasztalatairól 1.2.Workshop, találkozás az Izlandi-Magyar Kulturális Társasággal, tapasztalatcsere a helyi szelektív hulladékgyűjtésről 2.Figyelemfelkeltő akciók, 5 db 2.1.Rajzpályázat magyar és izlandi gyerekeknek (HU és IS)  „Ezt tettem a nyáron a környezetemért” címmel kiállítás szervezése (Reykjavík Harpa) 2.2.Közös weboldal létrehozása, üzemeltetése (HU és IS) Besenyszögért Alapítvány és az Izlandi-Magyar Kulturális Társaság részére 2.3.Sajtótájékoztató a projektről és fotókiállítás a Szolnok Megyei Könyvtárban (HU) A nyilvánosság biztosítása érdekében sajtójékoztatót tartunk, megelőzően sajtóközlemény kiküldésére kerül sor. 2.4.Workshop a szolnoki Campuson – A projekt bemutatása 2.5.Projektzáró rendezvény a besenyszögi Vehiculum- Házban 3.Közösen megvalósuló akciók – Tanulmányutak, 3 db 3.1.Hveragerði Geotermálpark 3.2.Svartsengeni Geotermikus Erőmű 3.3.A Grundarfjörður Fjölbrautaskóli Snæfellinga iskola és a Town Grundarfjörður Iceland Government látogatása 4.Egyéb találkozók szervezése (IS), 1 db 4.1.Izlandi Iparkamarával (Iceland Chamber of Commerce) találkozás tapasztalat szerzés céljából.A közös cél közelebb hozza alapítványunkat az izlandi szervezetekkel (IMKT, NGO, iskola, egyetem, kórus. Figyelemfelkeltő akcióink segíthetnek a vidéki lakosság szemléletformálásában, a klímaváltozás, a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Kétoldalú kapcsolatok kialakítása a skandináv családtámogatási modell jó gyakorlatainak feltérképezése érdekében

Kétoldalú kapcsolatok kialakítása a skandináv családtámogatási modell jó gyakorlatainak feltérképezése érdekében Projekt azonosító: HU01-0028-COOPER-B1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Ampók Alapítvány a Kisgyermekeket Nevelő Családok Lelki Egészségéért/ Ampók Foundation for the Mental Health of Families with Young Children Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.10.01- 2018.03.31 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner Norsk senter for menneskerettigheter Összköltség / Total budget (EUR) 8 722 883 HUF/27 957 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 8 722 883 HUF/27 957 EUR   Jelenleg Magyarországon a gyermekek születését követően a leggyakrabban az anya marad otthon, amely jellemzően a GYED/GYES teljes ideje alatt így marad. Emiatt a nőknek nehezebb karrierjük fejlesztése és ez munkaerő-piaci hátrányt jelent számukra (bérrés, üvegplafon, munkaerő-piaci szegregáció). A családtámogatási rendszerek (amelynek a GYES/GYED idejére történő szabadságolás egy eleme) lényege a gyermekvállalási kedv emelése és fokozása, ez azonban Magyarországon továbbra is elmarad a várt és kívánatos szinttől.  A norvég partnerrel (Norwegian Center for Human Rights) kialakítandó kétoldalú együttműködés során a legfőbb cél, hogy közös nemzetközi kutatás keretében megvizsgáljuk a skandináv családtámogatási modell jogi környezetét és a támogatási formáit, és közös munkával összegyűjtsük azok legjobb gyakorlatait. Cél, hogy olyan összefoglaló tanulmány és ajánlásgyűjteményt alkossunk, amely alapot teremthet a hazai szakpolitikai döntéshozóknak arra, hogy az aktuális jogszabályokat áttekintsék, adott esetben módosítsák azokat, így fejlesztve a hazai családtámogatási rendszert.  A kutatás és ajánlásgyűjtemény mellett cél, hogy egy olyan rövid videót készítsünk, amelyet társadalmi célú reklám keretében bemutatható és terjeszthető. A videó célja, hogy népszerűsítse az édesapák főállású szülőként történő otthon maradását (paternity leave) az GYES/GYED időszak egy bizonyos részében. Kiemelt cél, hogy az Ampók Alapítvány és a donor partner között egy állandósult, a jövőben is jól használható szakértői hálózat jöjjön létre a további közös kutatások elősegítése és megalapozása érdekében.

Tanulmányút önkormányzatoknak Norvégiába az egyenlőbb esélyekért a nemek között

Tanulmányút önkormányzatoknak Norvégiába az egyenlőbb esélyekért a nemek között Projekt azonosító: HU01-0021-COOPER-B1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége/ Hungarian National Association of Local Authorities Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.09.01- 018.02.28 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner KS Kommunesektorens organisasjon Összköltség / Total budget (EUR) 9 360 000 HUF/30 000 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 9 360 000 HUF/30 000 EUR   A kezdeményezés átfogó célkitűzései: a norvég és magyar önkormányzatok, vezetőik, szakértőik és dolgozóik együttműködésének erősítése a két ország önkormányzati szövetségeinek, a KS és a TÖOSZ, meglévő partnerségének és kapacitás-építési programjainak folytatásán keresztül. A bilaterális együttműködés a partnerek tapasztalat, tudás, know-how cseréjét és új stratégiák, tudás és gyakorlatok közös kidolgozását takarja. A kezdeményezés célja a know-how, a legjobb gyakorlatok és jól működő modellek cseréje és megismerése egy közös rendezvény és egy tanulmányút keretében. A projekt két eseményt foglal magában: egy 10 fős tanulmányutat Norvégiába és egy záró workshopot Budapesten. A projekt cím, "Tanulmányút önkormányzatoknak Norvégiába az egyenlőbb esélyekért a nemek között", egyszerre tükrözi a bilaterális és a szakmai elemeket. A tanulmányútra 2017. novemberben Bergenben kerül sor. A tanulmányút programja pályázati döntést követően kerül véglegezésre. Így a résztvevők aktívan részt vesznek a program tartalom kialakításában. A projekt résztvevői: polgármesterek, választott képviselők, önkormányzati munkatársak, tisztségviselők. A projekt tevékenységek szemléletformáló erővel bírnak a nemek közötti esélyegyenlőség, a munka és magánélet egyensúlya területén, a célok között szerepelnek a közös gondolkodás, munka megvalósítása, projekt ötlet, koncepció együttműködésen alapuló kidolgozása minden résztvevő önkormányzat által a záró workshop végére. A projekt eredmények a partnerek honlapjain, valamint egy sajtótájékoztató keretében kerülnek bemutatásra. E-hírleveleket fogunk kiküldeni a magyar önkormányzatok számára és cikkeket közlünk szakmai újságban.

Önkormányzati képzés norvég-magyar együttműködéssel a nemek közti egyenlőbb esélyekért

Önkormányzati képzés norvég-magyar együttműködéssel a nemek közti egyenlőbb esélyekért Projekt azonosító: HU01-0017-COOPER-B1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége/ Hungarian National Association of Local Authorities Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.09.01- 2018.02.28 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner KS Kommunesektorens organisasjon Összköltség / Total budget (EUR) 9 360 000 HUF/30 000 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 9 360 000 HUF/30 000 EUR   A kezdeményezés átfogó célkitűzései: a norvég és magyar önkormányzatok, vezetőik, szakértőik és dolgozóik együttműködésének erősítése a két ország önkormányzati szövetségeinek, a KS és a TÖOSZ, meglévő partnerségének és kapacitás-építési programjainak folytatásán keresztül. A bilaterális együttműködés a partnerek tapasztalat, tudás, know-how cseréjét és új stratégiák, tudás és gyakorlatok közös kidolgozását takarja közös rendezvényeken való részvételen keresztül, amelyek ebben az esetben tréning alkalmak lesznek; hiszen három alkalommal két nap időtartamban kerül sor a kísérleti képzésre. A képzés célja a nők, mint vezetők fejlesztése és segíteni nekik a nemek közti egyenlőség elősegítésében a településükön. Az üzeneteket erőteljesen kommunikáljuk valamennyi helyi vezető felé. A projekt címe “Önkormányzati képzés norvég-magyar együttműködéssel a nemek közti egyenlőbb esélyekért” tükrözi a kétoldalú és a szakmai céljait a projektnek. A módszert online módon fejlesztjük a partnerek szakértőivel, legkésőbb 2017. november végéig. 2017. decemberben, 2018. januárban és februárban kerül sor háromszor az egyenként kétnapos képzési alkalmakra. A KS szakértői egy alkalommal utaznak ide hárman, vagy minden tréning alkalomra ideutazik egy szakértő. A projekt a tudatosság növelésére törekszik a következő területeken: nemek közti egyenlőség, munka és magánélet egyensúlya, nők elleni erőszak megelőzése. Együtt fognak dolgozni és gondolkodni a résztvevők, hogy a tréning végére kialakítsanak egy projektötletet vagy koncepciót a saját településükre vonatkozólag minden résztvevő tekintetében.  A projektről a TÖOSZ újságján, a videón, a partnerek honlapjain, közösségi média oldalakon és budapesti workshophoz csatlakozó sajtótájékoztatón keresztül kommunikálunk.

A nők foglalkoztatását elősegítő képzési anyagok kidolgozásában adaptálható jó gyakorlatok vizsgálata (ABCD)

A nők foglalkoztatását elősegítő képzési anyagok kidolgozásában adaptálható jó gyakorlatok vizsgálata  (ABCD) Projekt azonosító: HU01-0016-COOPER-B1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Budapesti Corvinus Egyetem/ Corvinus University of Budapest Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.01- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner Háskólinn á Bifröst Összköltség / Total budget (EUR) 9 197 916 HUF/29 480 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 9 197 916 HUF/29 480 EUR   A kezdeményezés elsődleges célja a nők munkaerőpiaci esélyeinek javítása, mérsékelendő a nemek közötti egyenlőtlenséget. A nők számára készült képzési programok megvalósítása az egyik legjobb módja a nemek közti esélyegyenlőség előmozdítására. Ugyanakkor a képzések lehetséges hatása jóval túlmutat a nők munkaerőpiaci helyzetének javításán, mivel a nők munkában való magasabb részvétele a társadalom egészére nézve jelentős gazdasági előnyöket jelenthet.  A beadott 6 hónapos pályázat sikeres elbírálása esetén az eddig még egymással formális intézményközi kapcsolatban nem álló Bifrösti Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem egy kétoldalú együttműködési programot kíván megvalósítani. Először egy izlandi tanulmányútra kerül sor, melynek során a partnereknek megismerhetik egymás felsőoktatási és szakképzési programjait, megoszthatják tapasztalataikat a digitális tanulás és esélyegyenlőségi tanulmányok terén. A projekt első szakaszának fő célja egy 2-4 esettanulmányt tartalmazó jógyakorlat-gyűjtemény összeállítása, elemzése és online közzététele. A kiadvány korszerű oktatási modelleket fog bemutatni, melyek segítik a nők vállalkozóvá válását és fejlesztik a karrierépítéshez szükséges készségeiket és kompetenciáikat. A második szakasz elsősorban az eredmények disszeminációjára fókuszál. Az elektronikus kiadványt a partnerek egy szeminárium keretében fogják bemutatni Budapesten. A rendezvényre magyar szakértők, oktatók és a civil szektor képviselői is meghívást kapnak, hogy a külföldi jó gyakorlatok hazai igényekhez igazított adaptálhatóságát és felhasználhatóságát megvitathassák. Előrelépést jelentene a meglévő tréningek továbbfejlesztése és kiszélesítése online modulokkal, mivel ezáltal sokkal több nőnek lenne lehetősége bekapcsolódni a képzésekbe, különösen akik vidéken élnek vagy nincs lehetőségük személyesen részt venni a tréningeken. Végül, a kezdeményezés lehetőséget teremt a partnerek számára további, elmélyültebb kutatási és együttműködési projektek előkészítésére.

Törékeny

Törékeny Projekt azonosító: HU01-0014-COOPER-B1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter Szegedi Focus Műhely Kortárs Színházi és Összművészeti Alapítvány/ Szeged Focus Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.11.01- 2018.04.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner Stiftelsen Hedda Összköltség / Total budget (EUR) 9 211 269 HUF/29 523 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 9 211 269 HUF/29 523 EUR   A nők elleni erőszak napjaink egyik legjelentősebb társadalmi problémája. A téma tabusítása és az intézményes szinten is megjelenő áldozathibáztatás tovább mélyítik a nehézségeket mind a bántalmazásos esetek felismerésében, mind az áldozathoz való megfelelő viszonyulásban, mind pedig a hasonló esetek megelőzésében. Kutatások igazolják, hogy kizárólag büntetőjogi felelősségre vonással nem szüntethető meg az erőszak, ehhez társadalmi szemléletváltásra van szükség. A projekt célja ezért az, hogy művészeti eszközök segítségével felhívjuk a figyelmet a nők elleni erőszakra, valamint népszerűsítsük azokat a módszereket, amelyek segítségével a férfiak felléphetnek a nők bántalmazása ellen. Tehát elsődleges célcsoportunk a fiatal fiúk és férfiak, azaz a felnövekvő generáció. Ha köreikben elfogadhatatlannak minősül a bántalmazás, azzal figyelemre méltó lépést teszünk a nők elleni erőszak teljes felszámolása felé vezető úton. A projekt első lépéseként norvég partnerünk közreműködésével egy tanulmányút során elismert szakemberek segítségével megismerkedünk a nők elleni erőszak jellegzetességeivel, dinamikájával, az áldozatok megsegítésének lehetséges módjaival, valamint a férfiaknak a bántalmazás felszámolásában betöltött szerepével. A tanulmányút tapasztalataira építve létrehozunk egy nyomozószínházat színházi eszközök segítségével, amelynek főszereplője egy bántalmazott nő. Az érzékenyítő előadás célja, hogy képessé tegyük a résztvevőket az erőszak felismerésére és az áldozatok segítésére. A nyomozószínházat egy konferencia keretében mutatjuk be, ahol hazai a civil szervezetek, neves előadók gyakorlatorientált szemináriumai és előadásai mellett projektpartnerünk segítségére is számítunk a résztvevők szemléletformálását illetően. A konferencia során a résztvevők (megfelelő szakmai segítséggel) művészeti akciókat terveznek, melyeket figyelemfelkeltő szándékkal kivisznek az utcára. A konferenciát követően a nyomozószínházat 5 helyi középiskolában is bemutatjuk.

Munka-magánélet egyensúly. A nemek egyenlőtlensége a gyermekgondozási szabadság tükrében

Munka-magánélet egyensúly. A nemek egyenlőtlensége a gyermekgondozási szabadság tükrében Projekt azonosító: HU01-0007-COOPER-B1-2017 Projektgazda/Projekt Promoter EP Vantage Consulting Korlátolt Felelősségű Társaság Megvalósítási időszak/Implementation period 2017.10.02- 2018.03.30 Hazai Projekt Partnerek/National Project Partner - Donor Projekt Partner/Donor Project Partner - Összköltség / Total budget (EUR) 4 140 240 HUF/13 270 EUR EGT/Norvég támogatás összege / EEA/Norwegian Grant (EUR) 4 140 240 HUF/13 270 EUR   A kezdeményezés hosszú távú célja, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségből kiindulva, és megfigyelve a már létező jó mintákat, stratégiákat, Magyarországon javuljon a szülési szabadságon levő nők számára a munka-magánélet egyensúlya. Ennek a célnak a megvalósítását szolgálja egy összehasonlító tanulmány a szülési szabadságról Magyarországon és Izlandon, amelyet az Izlandi Esélyegyenlőségi Központtal partnerségben végzünk. Ezt követi egy műhelymunka, ahol a következtetések és további fejlesztési lehetőségek kerülnek megtárgyalásra. A kezdeményezés az alapját képezi további intézkedéseknek ezen a területen, többek között egy co-worker space létrehozását, amely, a szülési szabadságon levő nők szakmai fejlődését szolgálná. Továbbá a projekt célja, hogy létrejöjjön egy olyan hálózat, amin keresztül az érintettek, közös támogatással, az erőforrások megosztásával segíthetnek egymásnak, amely folyamat növeli a társadalmi tudatosságot Magyarországon, a munka-magánélet területén jelentkező nemek közötti egyenlőtlenséggel kapcsolatban. Végül, a projekt célja, hogy megkönnyítse a tudásmegosztás és a helyes gyakorlatok terjesztését Európában a nemek közötti egyenlőség területén, így javulást teremtve minden érintett számára.